Legg igjen en kommentar

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

Del dine tanker om Blank. Helt anonymt, hvis du vil. Alle kommentarer blir lest av Blank-redaksjonen før de publiseres. Husk å bruke nettvett. Kommentarer blir ikke publisert hvis de inneholder link til andre nettsider, uønskede personopplysninger eller personangrep.

59 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Okay

Opsi! Mor var visst ikke like støttende allikevel etter at hun hadde fått tenkt seg om....Men hun har jo litt rett ved at ikke alle kan leve av musikk og at ikke alt nødvendigvis skal være gøy.

2

En type støtte som kanskje er undervurdert er jo også å la ungdommene/barna bryne sine meninger på noen. Altså - komme med motforestillinger, og om ungdommen kan møte kontruktiv kritikk - det kan gjøre en sterkere og gjøre at man finner strategier for å overkomme ulemper og motstand og derfor virkeliggjøre drømmer.... 🙂

3
Caroline

Hun er støttende i at musikken kan være en hobby på siden av skolen, og det er jeg faktisk helt enig i. Viktig å konsentrere seg om skolen først så kan musikken komme når man har tid til overs, ikke omvendt.

4

Ja om det handlar om grundskolan. Men det är inte jättebråttom att skaffa sig en uni-utbildning om man inte är säker på vad man vill jobba med sen. Zehra hinner testa musikkarriären och jobba extra på caféet, och om det inte funkar, ja då kan hon ju fundera på om hon vill fortsätta studera 🙂

5
Nïejtæ

Det er berre folk med foreldre med pengar eller som bur gratis hos foreldra sine som kan tenkje sånn. Med dårleg helse, foreldre utan sikker jobb osb er det vanskeleg. Viss mora hennar mistar jobben havnar heile familien ut i fattigdom, slik samfunnet er no.

6
google translate

benim seçimim = mitt valg

7
Men, mamma, da!

Jo, det er viktig med utdanning, og ja, å ha en fast jobb er veldig bra.
Men livet består absolutt av mer enn jobb. Og man kan og bør ha en jobb man trives i!

Jeg forstår deg, mamma. Men la jentungen ta egne valg, skape sitt eget liv. Stol på at du har gitt henne bagasje nok til å ta de riktige valgene for seg.

8
Utdanning først

Det er veldig usannsynlig at moren ville ha sagt at hun skulle droppe ut av skolen på dette tidspunktet. Hun mener nok at det er best å ha noe "ordentlig" å falle tilbake på når hverdagen melder seg. Det betyr jo ikke at Z må høre på henne, men at moren skulle ha sagt noe annet ser jeg som helt urealistisk og ansvarsløst faktisk.

9
scary canary

Mamma Demir's concerns come from a caringplace but still, poor Zehra. The cabin trip will be a good break for her, I think, since she'll be around people who have the same dreams and she can work on music without scrutiny.

10

Spændende klip (endelig). Forstår ikke hvorfor vi ikke begyndte på denne konflikt tidligere i sæsonen... Det føles som om der først åbnes rigtigt op for det i sidste øjeblik.

11

Mor har rett i at utdanning burde være prioritert. Er ikke så mye å velge mellom på arb.markedet uten utdanning. Men jobb kan være gøy, jobb kan være noe man gleder seg til, et sted man trives og noe man har lyst til å gjøre. Det må ikke bare være plikt eller fordi det er en trygg karriere.

Og hun tar feil i at livet ikke er mer. Jeg kan forstå at fra hennes perspektiv så er det ekstremt viktig. Hun har tross alt et liv å holde stødig for 2 andre. Hun ønsker en trygg og økonomisktrygg framtid for barna sine.

Men det finnes andre veier å gå enn farmasi. Og det er ikke så innmari lett å være på første studieår og vite om man har valgt riktig.

12
Nïejtæ

Farmasi er populært fordi ein får jobb sjølv med utanlandsk navn. Mange yrker er lukka for folk utan norsk navn, og det har ikkje vorte enklare no som fascismen veks i rekordfart.

13
Julia

Mammaer flest vil de beste for ungen sin. Men da kan de ikke påstå at jobb ikke skal være gøy og samtidig ønske dem et så bra liv som mulig. Det går bare ikke opp i opp. Ingen vet akkurat hva som kommer til å gjøre Z lykkelig, kanskje ikke engang hun selv. Men akkurat nå vet hun jo hva hun vil, og da må hun få lov å satse på musikken selv om det ikke er garanti for at hun kommer til å lykkes med den

14
Følg drømmen

Jo, livet er mer enn det hvis man tør. Kan jo bare ta permisjon ett år og jobbe med musikk og på kafeen. Hun er jo bare 19 år. Men kanskje på tide å flytte ut snart? Amina gifter seg med Yasir og flytter ut, så Zehra kan flytte inn med Celine?

15
masser af tid til uddannelse

men hvordan fungerer det med studiestøtte i norge? vil hun få gæld af at hopper af farmaceut uddannelsen nu?

16
Heldigvis!

Utdanning på universitet er gratis i Norge. Hun har neppe studielån ettersom hun bor hjemme og har en jobb. 🙂

17
Studenten

Hun bor hjemme og jobber, så hun har antakelig ikke tatt opp studielån. Dermed kommer hun ikke til å ha gjeld hvis hun hopper av studiene. Det er tilnærmet gratis å studere i Norge, på universiteter og offentlige høyskoler.

18
Ja og nei

Dersom ho hopper av studia får ho studielån for dette året. For kvar eksamen ho står på får ho noko omgjort til stipend som ikkje treng å betalast tilbake, men det er likevel ein del lån. Som regel går det eit halvt år før ein får første rekning som skal betalast, og etter det går det an om å søke om å få utsatt betalinga, men berre for ei begrensa tid. Så før eller seinare må ho jo ha ein jobb som betaler godt nok til at ho kan betale ned gjelda, men det er ikkje akutt.

Det blir dessutan mykje større beløp dersom ho går på farmasi i 3 år og så angrar seg og går over til eit nytt studium, så om ho kjenner seg heilt sikker på at dette ikkje er rett, så kan det absolutt vere verdt det å snakke med studievegleiar eller sjå litt på kva for andre studium som finst.

19

Vi alle skulle ønske moren ikke hadde rett, men realiteten er nå slik. Mener ikke at jobb ikke kan være gøy ogsånt, men det er utrolig viktig med en økonomisk trygghet, altså jobb, før man eventuelt satser på andre interesser. Noe trygt hun kan lene seg til når musikk ikke lenger funker mer.

20

Forstår dem som sier at det er viktig med økonomisk trygghet og utdanning, men en annen side er at det er jo fryktelig dumt å bygge seg opp flere hundre tusen i studielån for en utdanning man kanskje ikke kommer til å bruke. Hvis Zehra er usikker på farmasien er det bedre å ta et år eller to med pause fra utdanning hvor hun prøver å få musikken til å funke, så kan hun heller gå tilbake til studiene hvis hun finner ut at det er det som er det rette valget. Utdanning bare for utdanningens skyld tjener ingen på.

21
man indser for sent

at det er når man er 19 man skal udnytte muligheden for at afprøve risikable veje som musik - senere har man økonomiske forpligtelser som gør det umuligt.

22

Som mor skjønner jeg hvorfor Zehras mor er opptatt av utdanning og en trygg økonomisk framtid. Det er jeg også for mine barn. Det viktigste er likevel at barna blir i stand til å forsørge seg selv. De kan ikke bli boende hjemme og la seg bli forsørget av foreldrene i "årevis" etter at de egentlig er som voksne å regne slik Zehra er.
Zehra må stille seg selv spørsmålet; Hvor sannsynlig er det at jeg vil kunne leve av musikken, eventuelt fra hvilket tidspunkt (egen bolig, mat, klær osv.)? Vil jeg være fornøyd med å jobbe på kafeen/tilsvarende jobb i mange år? Vil jeg kunne motivere meg for studier senere, selv også når medstudentene er flere år yngre enn meg?
Ungdom lever i nuet, her og nå. Av og til må de realitetsorienteres ......og det gjelder i alle fall Zehra. Nå.

23
Kultur

I norsk kultur er det ikke vanlig at man blir boende hjemme etter at man i 18, men i mange andre kulturer er det det. Det er ikke viktig i seg selv å flytte hjemmefra. Det er å være ansvarlig som er viktig, tenker jeg.

24
Bo hjemme

18 er vel litt tidlig? Vil tippe gjennomsnitt er 21 ca

25
Husk at Zehra betaler for at bo hjemme med sit job

jeg er ikke helt enig. Og jeg er 47 og har arbejdet med videregående uddannelse i mange år. Det er når man er 19, ikke har familie og skylder penge væk man skal eksperimentere - man har bare et liv. Og folk der tager deres uddannelse når de er i 30'erne er simpelthen så flinke til at bestå og klare det godt - der er ikk nogen grund til at stresse hurtigt igennem systemet.

Zehra har bare sig selv at betale for og det kan hun godt få til at fungere med cafejob og musik. Jeg hepper på at udnytte den enestående chance hun har fået for at lave musik med The Hernandez - den chance kommer ikke tilbage. Man fortryder de der fravalg af muligheder der virkeligt passioneret en.

Men okay at Zehras mor ikke forstår det. Hun har en anden erfaring i bagagen.

26

Hadde hun liksom blitt signa selv og hatt et år med booka turnéer eller platekontrakter å forholde seg til, så joda. Men det er da ingen grunn til å slutte på skolen nå. Hun har ikke noe annet å gjøre. Klart det virker litt mye nå, men det er jo ikke eksamenstid hele året. Bli nå ferdig med en utdanning. Det er ikke så forferdelig mye mer givende å ta opp tråden igjen senere, heller.

27
Kan man tage orlog i Norge

Altså holde pause i studiet?

28

Jeg tok pause et år midt i mine studier fordi jeg var usikker, overarbeida og lei. Ila det året fikk jeg jobba nok til å forsørge meg selv, slappa av, trent og tatt vare på meg selv, tatt et par fag fra et annet studium, tenkt litt, lest meg opp på hvilke valgmuligheter jeg hadde både med daværende studium og evt. ved bytte. Jeg fant ut at jeg kunne velge en annen og mindre kjent retning på studiet mitt enn jeg først hadde tenkt, og jeg digger den veien jeg endte opp.

Et pauseår kan absolutt være verdt det om man har en plan for hva man skal bruke det til og hvorfor man trenger det. Om det er for å prøve ut andre muligheter, teste andre fagretninger eller bare for å få en mental pause. Det er rom for det når man er 19 (men senere også).

29
Absolutt

Ja, man kan ta permisjon. Og da trenger man ikke betale på studielånet heller.

30
Julie R

Synes mor virker bitter over sit liv - ikke den bedste reklame for at gøre som hun! Bare en vild tanke: har mor måske selv villet musik engang? Siden både Zehra og lillesøster har store musiske talenter? Selvfølgelig skal Zehra prøve musikken, lægger jo arbejdet i det, og vil det det er ikke bare en drøm om berømmelse. Synes Zehra er SÅ ansvarlig og hjælper alle, OG BIDRAGER til husholdningen hjemme med sit café job - hvornår får hendes behov lov at være nummet ét? Nu?

31
Ja det kunne være

hun har prøvet at blive slået helt ud uden uddannelse.

32
Enig!

Spennende tanke! Kanskje blir det Zehra som må vise vei, for flere enn seg selv.

33
Håper

Kanskje det at hun må kjempe for drømmen gjør at hun forstår at hun kan kjempe for kjærligheten også?

34

Zehra, pakk sammen sakene og flytt til Bergen. Bli med på den nye Bergensbølgen. Livet er ikke bare enten Osloøst eller Oslovest ?

35

Helt enig med moren. Vi jobber for at vi kan ha råd til å ha det gøy på fritiden og kunne kjøpe det vi trenger.

36
Ugla ?

Selv om jeg ser poenget ditt, så syns jeg det er noe veldig trist med det du skriver. Musikk er jo en jobb, akkurat som så mange andre kreative yrker. Jeg syns det er dumt at mange ser på lidenskapsjobber som en hobby eller noe gøy man gjør på fritiden, når det (som alt annet) er noe man får utdanning i og jobber hardt for å bli flink til. Det er en tøff industri som er vanskelig å slå gjennom, det sier jeg selvsagt ikke noe imot. Men hvorfor er normen at man ikke skal like jobben sin? Jeg er enig i at det er en god idé å ha en trygg fremtid, men hvis Zehra mistrives med utdanningen hun legger så mye tid og penger i, så finnes det andre alternativ.

37
I don’t agree

If one wants to be good at any artistic area and has drive to work for it, one must give 100% for it or leave it. One can have university studies as a hobby, but to be a professional artist needs much more work.

38
hahahahaha

livet er en lang plage 🙂

39

Eller så har du det gøy både på jobb og på fritiden 😉

40
Tror det går bra jeg

Zehra har fint klart å sjonglere studier og cafejobb. Og nå er eksamen kanskje over? Vi vet jo ikke, men mulig hun bare har igjen en gruppeinnlevering. Det går nok bra, bare hun stiller litt opp.
Så jeg tenker at hun helt fint kan fordype seg i musikk noen dager. Resten av livet ligger foran henne, men hun trenger ikke lande det nå.

41

Syntes ikke mora er helt ute å kjører her. Slutter hu på skolen/ stryker nå, så er det myr vanskeligere dersom hun må begynne på skolen igjen. Fakta er at det snart er umulig å få jobb uten utdannelse. Studer ferdig, utdannelse er viktig.

42

did not understand a single word but i feel like mama demir isnt as supportive as we would like her to 🙁 poor zehra

43
Blank

Lurer på hvor mange ambisjoner og drømmer som er blitt kvalt av foreldre som kommuniserer med bakgrunn i egne nederlag

44

Indser pludselig hvor “ung” serien er...

45
“Ok”

Ok Amina ?

46

Hun er jo ikke 'med" i bandet så er hun egentlig invitert??

47
Petter Pant

Ikke hør på mora di, Zehra. Bli musiker, om det ikke blir noe stjernestatus kan du alltids pante flasker med Petter ???

48

Denne hytteturen.. redd for at det egentlig ikke er meningen at Z skal være med??

49

Både Hans Olav og Petter visste at hun har sagt ja til å jobbe med dem i helgen. At de skulle på hytta ble bestemt etter at hun sa ja.

50
Drømme

Nå begynner jeg å drømme om Petter har fortalt bandet at han har parkert forelskelsen, og at Selma ble oppgitt over ham, og snakket ham til fornuft og starter operasjon *vinne Zehra tilbake med cozy hyttetur*?

51

Whenever they speak Turkish I feel weird lol their acting becomes so obvious or maybe it’s because I can understand what they are saying idk it’s nice though

52
Klang

Zehra er i ferd med å gjøre alvor av det Petter mente han skulle gjøre. Hoppe av studiene og satse for fullt på musikk. Da virket det som det var utenkelig for Zehra. Nå spørs det om Petter mener alvor av det han sa, eller om han fortsetter på studiet. Tipper det siste.

53
Nautika

Hva skjedde? Siste gang mamma Demir var støttende og nå er hun det ikke lenger? 🙁

54

Jo, man kan göra båda om man vill! Nu kändes det som att mamman var trött och sur för hon sa det så himla mkt bättre igår. För håller med henne angående det, vänta lite och se hur det går. Z kanske pallar ett år till med studier/jobb/musik. Eller så blir det jobb/musik. Skaffar man kids så får man väl någonstans lita till att de klarar av att försörja sig själva om man uppfostrat dem bra. Har flera vänner som hankar sig runt på gig och andra jobb och får det att gå ihop typ. Och vissa som det gått riktigt bra för. Finns ju ingenting som säger att Z inte kan börja plugga när hon är 25 och verkligen vet vad hon vill bli och testat lite olika grejer

55
Nedtelling til livskrise

Du kan fortsette å fortelle deg det i 10 år til, mamma til Zehra, at du drar på jobben hver dag for at barna dine skal ha det bra. Men, så en dag er de ikke hjemme hos deg lenger, det er som grunnen blir trukket bort under føttene dine, og du vil måtte innse at det bare var en fortelling og aldri sannheten. Du drar på jobben hver dag for å glemme hvem du var, for å forbli ubevisst om dine drømmer, håp og traumer. Det funker for en periode. Snart er den slutt. Livet ditt også. Hvert øyeblikk er dyrebart, hvem er du - sjelen din - hva er i ditt sanne jeg?

56
Oooohm

Ja moren kunne jo sittet og meditert over disse spørsmålene,og latt husleia ,forsikringer,strøm,telefon, fritidsaktiviteter betale seg selv, la barna hekle sine egne klær av strå, og droppet mat ,men heller levd på luft og kjærlighet...

57
Norge Norge Norge

Vanskelig å forstå mamma Zehra for de som er født i Norge, land av økonomisk trygghet.
Farmasi utdanning tar kun 3 år, syns Zehra kan drive med musikk ved siden av studiene. Hun kan droppe jobben på caféen dersom hun trenger ekstra tid, og jobbe som musiker. Om det ikke går bra med musikken, vil hun ha en plan B. I så fall er det bedre å jobbe på apotek enn på café.

58
Amina må snart være max presset og klikke

Længsel efter Yasir
Eksamen
Søvnmangel
Ikke flere drugs (det var sidste gang sagde Nadiya)
Zehra trekker sig fra gruppearbejdet hvor hun så er alene
Vi mangler bare at Petter og Sehra ordner op og gør Amina misundelig
Eller at hun består eksamen og Yasir vil ikke til Norge? eller dumper hende?

SÅ boom kommer hun til at klikke tror jeg

59

Er helt enig med moren i at det er lurt å ha en utdanning, en økonomisk trygghet!
De aller færreste lykkes med å kunne leve alene av inntektene fra musikken,eller andre kreative ting, selv om det finnes bøttevis av talent i dem. Og hvis man uansett må jobbe deltid ved siden av musikken, får man mye høyere timelønn på en deltidsjobb som krever utdanning, enn man får på f.eks cafe. Så da kan man også jobbe færre timer,og få mer tid til musikken. En utdanning som gir økonomisk trygghet kan jo være en måte å bane vei og rydde plass for at musikken kan få ta mer fokus i Zehra sitt liv på sikt!

Men hvorfor oppfører hun seg som om Zehra har så dårlig tid? Hun er jo bare 19 år, ikke så greit å velge en bachelor rett fra videregående.
Og kjipt å ta en bachelor i noe man ikke er interessert i.

Det virker som om begge tenker så sort-hvitt. Enten eller liksom.
Det er kanskje gjort sånn med vilje for å skape kontraster i serien. Farmasistudiet er jo ganske langt ifra å være DJ.

Men hvorfor kan hun ikke ta et friår,jobbe deltid på cafe og vie resten av tiden til musikk?
Eller hun kunne gått på folkehøgskole og studert musikkproduksjon et år,for å virkelig se om dette er noe hun kunne drevet med.

Og om hun allikevel skal ta en bachelor, hvorfor ikke studere til å bli musikklærer foreksempel?

Synes det virker som om begge er ganske låst i sin egen tankegang. Håper de kan finne et fornuftig kompromiss før sesongen er over. Et som også innebærer litt GØY. For alle jobber inneholder kjipe og kjedelige ting, men det burde være fullt mulig å finne en jobb som også inneholder endel gøy ? så blir både mor og datter fornøyde!