Legg igjen en kommentar

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

Del dine tanker om Blank. Helt anonymt, hvis du vil. Alle kommentarer blir lest av Blank-redaksjonen før de publiseres. Husk å bruke nettvett. Kommentarer blir ikke publisert hvis de inneholder link til andre nettsider, uønskede personopplysninger eller personangrep.

115 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Redd

Har ikke turt å se enda.... Stressa!

2
Miip

Ble nervøs selv assa. Og Zehra ser så stressa ut.

Og nå har jeg sitte å refresha i 10 timer like a crazy person fordi jeg bare må vite hva som skjer. XD

3
Gjertrud

Synes denne sesongen ikke har like bra musikk som den forrige

4
Musikk

I forrige sesong var det nesten ikke noe musikk da men?

5
Gjertrud

Var mye bra musikk, både gammel og ny i forrige sesong. Crosby, Stills and Nash, Belcanto etc.

6

Synes denne er bedre

7

much better

8
Det er så bra spilt!

Bare noen små rykninger i ansiktet som sier masse. Imponert!

9
Hun er fabelagtigt

Sikke et enormt talent❤️

10

Does anyone know where Nadiya's parents are from?

It could be that they kidnapped her and are forcing her to marry somebody there.

11
Anonym

Eller også er familien taget væk for at finde ud af hvad det hele handler om, og hvad der skal ske nu.
Vi ved ikke hvor længe forældrene har været i Norge og hvordan de har det med at deres børn “bliver for norske”.
Men umiddelbart virker kidnapning og tvangsægteskab lige i overkanten

12

Or the family could just be away for the weekend, and N forgot her phone...

13
Geez

Pretty stupid to jump into conclusions like that and assume the worst based on few clips. Especially when we don’t know anything about them.

14

If you think NRK is too afraid to go there, watch "17".

15
Geez

No, I don’t think anything about NRK. I’m just saying it’s stupid to assume the worst about someone you know nothing about. Talk about having prejudices.

16

I'm sorry I hit the nerve. Nadiya and her parents are fictional characters. Speculations about the plot are us commentators trying to predict what the screen writers were up to.

17
Anonym

Desværre er dine tanker ikke forkerte i forhold til virkeligheden.
Synes bare ikke det passer ind i denne serie hvor det er Zehra og hendes liv det handler. Tror det vil blive for meget at hvad den historie ind over også. Tror mere vi er ude i at Nadiya ikke må hænge ud med pigerne i et stykke tid, og at det vil medføre problemer mellem Amina og Zehra

18
Geez

You really don’t get it, do you? ?

19
@Geez

Måten du henvender deg til andre på er ubehagelig å lese. Virker slemt.

20
Hei Geez.

Er det nødvendig å kommentere på en sånn måte? Hele kommentarfeltet er i ferd med å bli ødelagt pga lite hyggelige kommentarer som denne. Håper vi kan alle bestemme oss for å være konstruktive / positive mot hverandre, eller droppe å kommentere. *Krysser fingrene*

21
Geez

Telling people not to voice their opinion is not nice. In a free democracy everyone has right to do so. It’s called discussing.

I was trying to make Pat to undestand that it’s not wise to ASSUME anything of people you KNOW nothing about. First of Nadiya’s parents (yes, I know they’re fictional characters, but portraying relatable people), then later of me (a unknown person online).

We are all interpreting these scenes and wonder possible reasons and outcomes, but seriously, would any of you have mentioned kidnapping, forced marriage etc. if something similar had happened to Eva from Skam (a girl who liked to drink and hook up) in Nadiya’s age? No, because Eva was white, most likely a Christian and from Bergen. I’m not saying those things don’t happen, they do and that’s wrong, but jumping into conclusions about Nadiya’s parents based on the very little piece of information we have on them is unfair to these individuals and textbook prejudice to me. Especially when Nadiya’s behaviour is something many of us can relate to, no matter our family background. Who would want to disappoint their parents? It’s sad that people are so quick to judge each other.

Good for everyone to remember that if you are making assumptions about someone based on their appearance, few words or hearsay, it’s likely that others are making some unfair assumptions of you too. Not that nice, is it?

22

The difference between Skam Eva, and Lovleg Sara (who does disappear at some point during the show) is that they do not live with their parents, and have hardly any contact with their parents, so, of course, their parents would not be the primary suspects.

However, you can check the Lovleg comment section, and see how much the Peter character, a white Christian from Western Norway, creeps me out.

23
@Geez

Sorry, calling others 'stupid', as you did above, twice even, (or was it three times?) is not a part of debate.
Det er en negativ personkarakteristikk som er usaklig.

Jeg kan for eksempel referere til Arne Næss sine normer for saklig meningsutveksling. Det er seks nyttige råd som blir innprentet i alle årsferske studenter på ex.phil som skal ut i mang en debatt kommende år:

1. Unngå tendensiøst utenomsnakk

Eksempler: Personkarakteristikker, påstander om motpartens motiver, årsaksforklaringer til argument.

2. Unngå tendensiøse gjengivelser

Gjengivelsen må være nøytral med tanke på stridsspørsmål.

3. Unngå tendensiøs flertydighet

Flertydigheten gjør at argumentet kan tilpasses kritikken.

4. Unngå tendensiøs bruk av stråmenn

Dette vil si å tillegge motstanders standpunkt et innhold han ikke står inne for.

5. Unngå tendensiøse originalfremstillinger

Informasjon som legges frem, må ikke være usann, ufullstendig, skjev og/eller holde tilbake relevant informasjon.

6. Unngå tendensiøse tilberedelser av innlegg

Eksempler: ironi, sarkasme, skjellsord, overdrivelser eller trusler."

24
Geez

What have I ever assumed about you, commentator Geez?

25

Det er mange fordommer i kommentarfeltene her. Selv om noen få jenter opplever groteske ting, tar negativ sosial kontroll først og fremst former som vi også kan se i majoritetsbefolkningen. Foreldre som blir skuffa, fordømmende og sinte. Mora til Nadia virker da ikke som en fullblods fundamentalist?

26
✌?

Ja, vi bør vel verken dømme de eller bagatellisere noe som helst før vi vet hva som faktisk har skjedd...

27
@Kia

Synes man skal være forsiktig med å kalle det fordommer. Jeg tror (og håper) at det kan være snakk om noe alvorlig på grunn av dramaturgien i serien, ikke fordi jeg antar at det alltid er det som skjer med minoritetskvinner i det virkelige liv.

28

Jeg har ikke sett noe en dramaturgi som indikerer tvangsekteskap, kidnapping, tvangssending til hjemland eller lignende. Jeg har bare sett helt vanlige jenter som ikke vil at foreldrene deres skal vite hvem de ligger med.

Alle har fordommer, jeg og. Det er ikke farlig å snakke om. Å late som om man ikke har fordommer er mye farligere.

29

Det har jeg sett.. Som Amina som ber dem om å finne seg en muslim med en gang... Eller Nadiya som fortsatt sniker seg rundt i helgene og lyver for mora si... De oppfører seg "så barnslig" at jeg ville tro de var 16. Jeg tenkte "noen må ringe barnevernet", men så kom jeg på at de er 20 år. Kanskje politiet er rette instans.

30
@Kia

Det er vel ingen her som later som om de ikke har noen fordommer? Det er bare en del som håper at serien skal ta opp noen ekstreme ting som nettopp tvangsekteskap eller æresdrap fordi det sjelden blir gjort i lette ungdomsserier. Det er gjerne bare noe man leser om innimellom. Noe veldig sykt som skjer langt borte fra oss. I virkeligheten skjer det jo ikke med det store flertallet, men det skjer med noen. Og derfor er det en del som ønsker å se det bli tatt opp. Hittil har vi ikke fått vite så mye om hvor streng familien til Nadiya faktisk er, bare at N har vært veldig nøye med å skjule for moren at hun fester og holder på med norske gutter. Det trenger ikke skyldes en frykt for groteske sanksjoner, men det KAN gjøre det.

31
@ Kia (en annen person enn den over)

Skjønner hva du mener, og det er viktig å være klar over fordommer, samt prøve å ikke ha for mye av det, men er uenig i at de fleste kommentarene _er_ fordommer.

"Selv om noen få jenter opplever groteske ting, tar negativ sosial kontroll først og fremst former som vi også kan se i majoritetsbefolkningen." Dette stemmer ikke helt. Et av problemene til mange 2. eller 3. generasjons innvandrere, som er født og oppvokst i Norge, er nettopp at foreldrene og kulturen rundt dem ER annerledes enn majoriteten sin, som at de ikke får dra ut, ha kjærester, drikke osv. I noen majoritetsfamilier finner du også dette, men langt sjeldnere. Det blir å fraskrive minoritetsgruppens problemer ved å si "vi i majoriteten har det like ille", for det har vi stort sett ikke. Noen av majoriteten føler seg nok presset til å ta kristelig konfirmasjon for eksempel, men antagelig ikke like mye som mange personer med minoritetsbakgrunn føler press på å passe inn i sin religion.

Tvangsekteskap, å bli sendt tilbake til hjemlandet på "skole" (som i 17) og tilogmed æresdrap (selvom dét nok blir å dra den litt langt i denne serien), er mer normalt enn man tror, men så ekstremt tabu - nettopp fordi det å snakke om det kan lede til negative fordommer mot minoritetene, noe man selvsagt vil unngå, men hvis man ikke snakker om det, får man heller ikke bukt med det. Og man kan ikke sette det *å hindre negative fordommer* over kvinners faktiske sikkerhet og rettigheter.

Det er ikke en fordom at tvangsekteskap kan skje fordi hun "har mer melanin" i huden, det er veldig dessverre fakta at det er mer sannsynlig i noen familier og kulturer, noe som er utrolig viktig å snakke om og problematisere, for å kunne hjelpe de det skjer med. Man skal ikke anta at det skjer med alle, for det gjør det absolutt ikke, men må også huske på at det dessverre absolutt er en mulighet for at noe sånn kan skje med noen.

32

Du vrangleser eller misforstår to ting:

Jeg sier ikke "like ille", jeg sier at negativ sosial kontroll kan finne sted i alle miljøer, men ikke at det er like mye av det over alt. Det er ingen grunn til å tro det ikke kan være like tøft å være homo i bedehusbygder, som å være ei jente som velger utradisjonelt i konservative miljøer i storbyen.

Jeg sier ikke at tvangsekteskap ikke er mer utbredt i noen miljøer og kulturer enn andre. Det er det åpenbart. Problemet oppstår når man antar det er det som finner sted i en konkret situasjon (som i denne serien) uten å kunne basere det på konkrete faktorer utover antatt landbakgrunn/kultur.

Vi skal aldri underkjenne problemene der de finnes. Men det er også et problem at liberale innvandrerforeldre beskyldes for å utøve tvang når en datter selv velger å bruke hijab, eller at en antar lesbiske jenter med innvandrerforeldre nødvendigvis fordømmes hjemmefra. Det skjer også, og det er de problematiske fordommene.

33
-----

Men tvangsekteskap og æresdrap? Må minoriteter på TV alltid bli portrett som ekstreme? Jeg har sett nok av filmer og serier hvor det ofte er tilfellet.

Skjønner at det er noen som vil at disse temaene skal belyses. Men ikke i en slik serie som skal være relaterbart. Spesielt når det er snakk om representasjon for minoritetsungdommer for denne sesongen her. Som vi vet skjer ikke æresdrap og tvangsekteskap med majoriteten.

34

Enig. Hvis vi derimot snakker om å krangle med foreldre, kanskje bli kasta ut hjemmefra (som ung, men voksen), eller andre mindre (men likefullt alvorlige) ting, så er det noe annet. Det er æresdrap/tvangsgifte/armageddon, jeg reagerer på

35
Anda

Så langt synest eg problemstillingane i serien er ting eg kan kjenne att frå majoritetsbefolkninga. Det er kanskje mindre snakka om (?), men forventningar til utdanning, kva for bakgrunn kjærastar bør ha (kan vere basert på alt muleg: kultur, klassebakgrunn, økonomi, etnisitet, utdanningsnivå, yrke, religion/ateisme, verdiar) kva for alkoholvaner ein bør ha, kva for tru og livssyn ein bør ha osv., er ikkje noko som berre skjer i minoritetsfamiliar.

Kor mange kjenner ikkje nokon som konfirmerte seg i kyrkja utan å vere kristne, berre fordi foreldra eller besteforeldra ville det?

36

Det gjør hun ikke, men kan hende at det er faren eller de andre i familien som synes at det Nadiya driver med ikke er bra. Men de kommer nødvendigvis ikke til å gjøre noe spesielt mot henne, tipper at hun får husarrest eller liknende. Men vi vet ikke. Kan hende hu blir sendt tilbake til der foreldrene hennes er fra for å « ta seg sammen».

37

You just proved my point. Nadia er ei tøff dame på ca. 20 år under utdannelse. Om seksualmoralen mellom generasjonene er lik er vel tvilsomt, men ville ei dame som mora til Nadia vært gift med en Tyrann (TM)? Det er helt håpløst hvor mange som jakter på bevis for at jenter fra familier med mer melanin en finnmarkinger er ofre for ekstrem kontroll.

38
@ Kia

Amen!

39

Alvorlige greier, selvfølgelig, men må like Zehras fantastiske frown på 01:34 xD

40

Ser ut som Amina vet noe om Moa som ikke Zehra vet...

41
Anonym

Både Nadiya og Amina fortalte Zehra at hun ikke skulle lægge det ud, for det kunne give Nadiya flere problemer.
Aminas udtryk er et “vi sagde jo du ikke skulle gøre det”. Hun mener det er Zehras skyld at Nadiya har problemer lige nu

42

Virker mer som at han er besatt av henne... Kanskje hun har såra han, eller at han er forelska og blir såra av at hun kler seg utfordrende og kliner med andre gutter/menn.

43

To me it seems that he is a misogynist picking on an easy target - a woman who doesn't have a support network in the form of a family.

44
miip

@pat thats what its looks like to me as well. It seems like he followed a pretty basic pattern for some people: find someones weak spot, shame them in smaller public circles and privately. When he experiences backlash: kick it up a notch.

Pretty vile and disgusting behavior.

45
hvordan det?

han må kunne meldes for injurier, krænkelse af privatlivets fred eller chikane - det er ulovligt det han driver med - ingen tvivl om det.

46

Zehra might be inclined to solve the problems herself, but she must learn to recognize when they have become the matter for the police.

47
Legokloss

Det er nettopp det som kan gå galt i en flamewar, man mister det moralske overtaket, og det blir vanskeligere å bruke loven, om man har vært med på å eskalere konflikten selv. De ville kanskje fått hjelp til å nøste opp i det, men jeg tenker at Zehra bør stoppe der og heller se an situasjonen og prøve få hjelp.

48

er jeg selvsagt enig i. Mente bare at jeg fikk følelsen av at Amina skjuler noe

49
Ja det kan jo også være

Det virker jo som om Amina snakker med Moa ik. Jeg kunne forestille mig at det Moa tripper over er at De finder gutter udenfor deres lille gruppe - og at det er en provokation at Yasir og Kerim kommer og snupper de to piger han har hængt ud med 🙂 Måske er det som har tricket Moa at Amina har fortalt om Kerim der komme med og Moa er måske selv lidt glad i Zehra. Jeg tror at dette har en følelsesmæssig forklaring - det er ikke religionen i sig selv - det siger Sana altid 🙂 Moa føler noget inden i der ikke er godt for ham.

50
Amina skjuler

At hun er uenig med Zehra, tror jeg. At hun hadde lyst til å si at det Zehra gjorde var galt. Og hun har tidligere sagt at N burde finne seg en muslimsk kjæreste, så kanskje hun føler Moa har litt rett også?

51

Det disse jentene gjør blir sett ned på av en annen generasjon. Det som egentlig er et personlig valg blir til risikosport om man vil bo hjemme osv. Blir litt flau, men det finnes mye verre ting slik som diskriminering mot homofile

52
Legokloss

Uansett hvor ille problem man tar opp, vil det alltid i verden finnes verre ting. Det er derfor whataboutism ikke fungerer, om det skulle fulgt den logikken kunne man aldri tatt opp noe som helst.
For dem som har problemet er det alvorlig nok.

53

selvfølgelig har du rett, det er bare at jeg tror og håper det går greit for jentene. De er tråss alt myndig, så det kan gå bra det her

54

Hvad er det Amina ved, som Zehra ikke ved? Hænger det sammen med den telefonsamtale, som Amina og Nadiya havde, hvor Amina også tydelig skjulte noget?

55

Amina mener det er Zehra sin skyld, at hun provoserte Moa til å legge ut videoen av Nahdia.

56
tror Amina er enig med Moa

Hun ber om det

57
Helga

Tror faktisk hun bare synes det er litt Zehra sin feil det som skjer, hadde det ikke Zehra lagt ut på story hadde ikke alt dette skjedd. Amina sa det til og med på dm at det ikke var en god ide

58

Det kan hænde at amina først og fremmest bare vil have fred. Lad os se hvad der sker. Jeg har bare en ide om at hun faktisk synes Nadyias opførsel er forkert.

59
Kontroll

Man kan møte forsøk på kontroll i mange miljøer, ofte bare som manipulering (mykere taktikker). Spørsmålet er om du får lov til å ha egne meninger eller om andre ønsker å styre deg...
Favorite weapons of manipulators are: guilt, complaining, comparing, lying, denying (including excuses and rationalizations), feigning ignorance, or innocence (the “Who me!?” defense), blame, bribery, undermining, mind games, assumptions, “foot-in-the-door,” reversals, emotional blackmail, evasiveness, forgetting, fake concern, sympathy, apologies, flattery, and gifts and favors. Manipulators often use guilt by saying directly or through implication, “After all I’ve done or you,” or chronically behaving needy and helpless. They may compare you negatively to someone else or rally imaginary allies to their cause, saying that, “Everyone” or “Even so and so thinks xyz,” or “says xyz about you.”

60

Det er faktisk ikke så utrolig far fetched at foreldrene sender barna sine tilbake til hjemmelandet når de oppdager at de utforsker seksualiteten sin og alkohol. Og foreldrene trenger ikke nødvendigvis å være religiøse, det handler mer om at det bringer «skam» ovenfor familien/slekta og frykten for hva «folk vil si». Jeg kommer på minst 10 jenter som jeg kjenne og vet dette har skjedd med og kun 3 av de hadde ultramuslimske foreldre. Det handler heller ikke om at foreldrene ikke er glad i barna, de er det, men dessverre så finnes det veldig lite aksept. Utøvelse av sosial kontroll mot minoritetsjenter er veldig vanlig og dette sier jeg som en minoritetsjente.

61
Sant

bare se på filmen "Hva vil folk si og" skjedde med hun som lagde filmen, og hun sier jo at der er ganske vanlig i slik kultur. Selv om man kanskje selv ikke mener noe vondt, er frykten for å bli utestengt av et miljø der.

62

Det tar mot og klokskap å presentere sin egen identitetsgruppe mer enn i svart-hvitt på et internett som ellers svømmer over av drittslenging mot minoriteter (ikke på Blank, da), og det så fort lettere å bare forsvare sin in-gruppe på godt og vondt. Kudos til deg.

63

Nettopp. Er rimelig lei av å bli kalt fordomsfull i dette kommentarfeltet nå. Faktum er at det skjer med en del. Og det er ikke noe jeg bare tror eller antar. Jeg snakker som deg av erfaring. Det virker som om noen bare ikke vil akseptere at det å erkjenne at det faktisk skjer, ikke betyr at man mistenkeliggjør alle innenfor den gruppen det snakkes om, feks innvandrerfamilier fra ikke-vestlige land.

64

Klokt sagt. Folk er så sabla kjappe med å stemple folk som rasist eller fordomsfull at man ikke tør å si noen ting høyt lengre. Og det med at folk ikke vil erkjenne sannheten er jo et stort problem, for man løser ingenting ved å fortrenge virkeligheten og fordømme folk som tar den opp

65

Men: La oss si at Nadias mor er en relativt liberal kvinne - da er det ganske kjipt at en antar noe annet bare basert på landbakgrunn? Eller? Hva er det som indikerer noe annet i dette tilfellet?

I andre tilfeller, det en har indikasjoner på noe annet så skal en selvsagt reagere. Men du må ha noe konkret å knytte det til i den gitte situasjonen, ellers så kan jeg ikke se at det er noe annet enn fordommer. Beklager altså.

66
B@Kia

Det kan det hende at hun er, vi vet jo fremdeles veldig lite. Men som jeg skrev i en kommentar lenger nede (B@K) mener jeg at det er oppførselen til Nadiya som gir grunn til å mistenke at det er noe, ikke etnisitet/bakgrunn/religion/kultur i seg selv. Det virker veldig viktig for henne å skjule livsstilen for moren.

67
@Kia

Jeg tror det baseres mer på fortellingen: venninnene reagerer veldig sterkt og er kjempebekymra. Ville de blitt SÅ bekymra om Nadya kom til å ha en krangel med foreldrene? Den eneste gangen jeg ville ringt venninna mi 8 ganger gjennom natta og så gått på døra hennes morgenen etterpå, er hvis jeg er redd for at noe alvorlig skjer.

68

Tror inte att folk inte vet/tror att sånt sker. Men det är problematiskt om vissa människogrupper i samhället alltid förknippas med samma gamla stereotyper pga. deras hudfärg/religion etc. utan att man vet någonting om individen i fråga. Det är fördomsfullt, så är det bara.

69

Ja, det er absolutt problematisk og veldig synd. Men sånn er det jo med det meste av samfunnsproblemer eller ukulturer. Hvis man ikke kan ta opp et problem på grunn av faren for generaliseringer, blir det vanskelig å komme noen vei. I dette tilfellet synes jeg ikke det er fordomsfullt å mistenke at Nadiya kan være i trøbbel hjemme, siden det har blitt gjort et poeng av hvordan hun skjuler datingen og festingen fra moren. Det er ikke bare at hun ikke diskuterer sexpartnerne sine med moren, som nok gjelder de fleste, men hun strekker seg langt for å skjule at det skjer. Og det virker utrolig viktig at det faktisk blir skjult, som om det er noe mer enn kleinhet som venter hvis moren får vite om det. I mine øyne ville det derimot vært fordomsfullt å f.eks. se disse jentene i en hverdagslig scene, og bare ut fra etnisitet/bakgrunn anta hvilket forhold de har til sex, gutter, drikking og at de utsettes for sosial kontroll hjemme.

70
Til K

Vi får ikke disse tankene ut av det det blå. Og slik livet til Nadiya blir framstilt ser det ut som hun lever et dobbeltliv og det er fellestrekk for alle de jeg kjenner som har blitt sent til hjemmelandet til foreldrene på akkurat de samme premissene. Det er jo ikke fordomsfullt når det er så sannsynlig. Folk må slutte å være så politisk korrekte.

71

Takk - dette er viktig! Det jeg reagerer på er antagelsene om at det er dette som skjer her, når vi ikke har indikasjoner på det (vi har indikasjoner på sosial kontroll, men ikke på æresdrap/tvangsgifting++).

De ufattelig kule og kloke skamløse jentene illustrerer dette veldig godt - minoritetsjenter kan både møte fordommer fra storsamfunnet, og samtidig negativ kontroll fra tradisjonsbærere.

Jeg har også kjent jenter fra majoritetsbefolkningen som har opplevd det du beskriver - ideer om skam, familie og ære har også vært en del av norsk kultur, og er det dessverre mange steder enda. Det er den samme kampen <3

72

Kom igjen da

73
Onkel politi

Husker godt hvordan Kripos gikk ut og støttet Skam-Noora på facebook. Kom gjerne på banen igjen, Kripos, og fortell Moa hva som er opp og ned på paragrafene 😀

74
Ikke kjent nok

Dessverre er ikke BLANK kjent nok til at folk kommer til å bry seg :/

75
Friheten ?

Zehra, Nadia og Amina må selv ta friheten de har krav på som mennesker født på denne jorda. De må ikke vente på at forrige generasjon skal gi den til dem! Unge mennesker skylder ikke noen noe. Alle lever for neste generasjon, ikke den forrige. Og vi vil vel at barna våre skal leve i frihet? ??

76

Synes det er interessant at en del her kaller andre i kommentarfeltet for fordomsfulle fordi de er redde for hva Nadiya kan ha i vente. Vi vet jo at hun har skjult datingen sin for moren, så redselen kommer ikke helt ut av det blå. Men da Petter spurte Zehra om det var greit for familien hennes at de hadde hatt sex/var en greie, og det helt uten at hun hadde gitt uttrykk for at det er noe annerledes for henne enn for etnisk norske jenter, var det omtrent ingen som reagerte og syntes han var fordomsfull?

77
Anda

Joda, det var ein del som syntest kommentaren til Petter kom ut av det blå også... Innlegget i kommentarfeltet om at Zehra skulle svart ironisk med «jada, no må vi berre gifte oss innan to veker» fekk ganske mange hjarte om eg hugsar rett. 🙂

Uansett er eg samd i at serien har lagt opp til at vi skal spekulere på kva som har skjedd, for vi har sett Nadiya skjule livet sitt for foreldra, vi har sett samtaler om forventningar frå fleire hald, vi har sett Moa shame N og snakke om eit dårleg rykte, og ikkje minst ser vi Z og A som er urolege, og Zehra brukar å vere ganske tøff.

Samstundes trur eg kidnapping og tvangsekteskap kanskje blir litt alvorlege konklusjonar å dra ut av at jentene opplever forventningspress. Det er jo noko som skjer på ordentleg, men eg føler ikkje at serien så langt har lagt opp til eit såpass alvorleg tema, særleg ikkje når Nadiya ikkje er hovudpersonen. Eg opplevde til dømes den uroa tynge meg mykje sterkare og meir intenst gjennom «17», for dei som såg den serien...

78

Synes litt at Zehra har litt av skylden. Når du tenker over det hadde ikke Moa tatt den videoen og sendt det videre, men siden Zehra gjorde han til en flauhet så ville han nok tatt revenge

79
Moa sin reaksjon

Og hvordan han håndterer sine sårede følesler er det kun ham, og ham alene, som har 100% ansvar for. Andre ville valgt å gjøre noe helt annet igjen. Hvordan folk håndterer vonde følelser (hevn, aggresjon, slå noen, være sarkastisk, rakke ned på osv.) er ALDRI noen andre sitt ansvar. Slike utsagn er frøet til forsvar og rettferdiggjøringer som "Se hva DU fikk meg til å gjøre!" Nei, ingen FIKK deg til å gjøre noenting. Du valgte det utelukkende helt selv. Det er ingen gitt naturlov om at du MÅTTE gjøre/si akkurat det.

80
"Fordomsfulle kommentarer"

Synes mange her som sier at folk er fordomsfulle fordi folk er redd for hva som kan skje med Nadiya virker mer naive og fordomsfulle selv. Er en grunn til at dette temaet har blitt tatt opp de siste åren i b.la. filmen "Hva vil folk si" som er lagd av en som opplevde lignende selv og serien "17". Betyr ikke nødvendigvis at foreldrene er slemme, men redde for rykter og bli sett ned på i sitt eget miljø. Og er ikke noe som bare gjelder muslimer, eller folk fra midtøsten og Afrika. Tyskertøser er et annet eksempel. Finnes også rasisme andre veien i USA, med hvite folk som ikke lar folk være venner engang med mørke folk, og ville ha skilte skoleball selv i dag.

Tror alle her bare vil det beste for Nadiya og jentene og familiene.

81

Enig. Og moren til Zehra kan være av typen som har lyst til å møte kjæresten før hun gjør seg opp en mening. Det er ikke like sannsynlig å bortvise en fyr som dattera er åpenbart forelska i og en karriære hun allerede har starta. På en måte må hun ta selvkritikk eller i det minste se at hun kunne støttet datteras karriære helt fra begynnelsen av.

82
ja T

Vi ved det jo ikke - tror høj uddannelse kan være vigtigere end etnicitet

83
Lisa

Ah det er så nydelig å se bokmål, nynorsk, svensk og dansk i skjønn forening i kommentarfeltet ❤️❤️

84
Linn

Jaaaa!!! Norden ❤️❤️❤️

85
Stand in/double

Hvis andre har tænkt videre over, om Zehra har en stand in/double ved de intime scener...: Der er en “kysse stand in”-pige som bliver krediteret i rulleteksterne.

86

I don't mind if several actors are playing the same character. I wouldn't have noticed myself.

But, I'm afraid it reveals something about the plot. There are only so many ways a romantic scene between two people can be shot without ever showing the face of one participant.

87
Mulig

Kan være en mening med det også, for å få opp øynene til seere, skape en diskusjon eller poengtere noe. Vi får med oss utrolig mange detaljer, og dette blir jo lagt merke til.

Eller kanskje skuespilleren hadde streptokokkinfeksjon, herpesutbrudd på leppa eller noe annet smittsomt akkurat når scenene ble spilt inn ? og kommer sterkere tilbake senere.

88
Det understreger pointen

At en kvindelig skuespiller af muslimsk afstamning bruger stand in ved en kysse-scene, hvor skuespillerne til Eva, Vilde, Noora med flere spillede tilsvarende og mere vidtgående scener selv.

89

Er det så stor point da? Jeg er opptatt av historien i Blank, og greier fint å leve meg inn i den, uavhengig av eventuelle stuntmenn, body doubles eller kysse stand-ins.

90

Er hele situasjonen med Petter avklart nå eller? Han understreker at det bare kan være vennskap ved å ta henne med på den middagen med alle, og hun understreker ved å sende tilbake penger for sin mat?

91
Kjærleik

Virkelig? «Du er fin»-kommentaren fikk meg til å tro at de at det var mer håp for dem.

92
Cami

Nei? Hvorfor det? Jeg hadde heller ikke forventet eller likt at han skulle spandert på meg bare fordi vi hadde en greie på gang? De andre var frekke som mente alle skulle dele når de så at Zehra hadde valgt vann og en enkel suppe. Heldigvis leste Petter situasjonen fint og var en gentleman.
At han tok henne med å spise med de andre er vel ikke så rart? De skal jo jobbe sammen.

93
Petter

Bør vi ikke høre fra han snart? En reaksjon på middagen, eller på pengene han fikk tilbake ?

94

Tenker det samme...

95
Ånei

Må vi legge oss uten å få høre om Nadyia har det greit?

96
Lava

Om alla kommer skylla detta på Zehra nu så kommer jag explodeeeeeraaaa.
Skulle Moa fortsätta skicka sån skit till Nadiya lix?
Vem fan vill bara stå och se på när någon trakkar ens kompis så det får henne må dåligt?
Zehra gjorde det hon kunde och stod upp för Nadiya, sen kan ju faktiskt inte Zehra påverka heller hurvida Nadiya har snackat med hennes familj och hur de hanterar saker.
Moa är den som betett sig som ett riktigt as och någon behövde göra något, sen så hur långt han sedan tar det bevisar ju ännu mer vad han är för person.

97
Fordommer

Tipper det er vi seerne som skal konfronteres med egne fordommer nå - og anta en masse fælt som vi har hørt om innvandrere...

98
Anonym

Synes hele denne sæson “leger” med folks fordomme.
Efter første klip var der stort set kun negative kommentare omkring Zehra, ligegyldigt hvad hun gjorde.
Og nu er der denne situation hvor mange kommer med konklusioner omkring Nadiyas familie, selvom vi ikke ved noget om den

99
@Anonym

Leker jo også med fordommene til de som antok at mange ikke likte Zehra fordi han hadde innvandrerforeldre, når de egentlig ikke likte henne fordi hun hadde en arrogant fremtoning og deltok i småmobbing.

100
Anonym

Jeg synes ikke jeg skrev at der havde noget med hendes etniske baggrund at gøre.
Jeg mener fordomme omkring hvordan en pige skal opføre sig.

101

@fordommer
Ja, og at dømme efter kommentarfeltet virker det! Godt set. Og spændende move at lave synes jeg!

102
Andrea

Altså de antagelsene er jo ikke nødvendigvis baseret på fordommer- men på hva man har sett av Nadiya sin familie tidligere i serien.

103
Et par punkter fra livet i verdidebatt

1. En sikker måte å miste allierte på, er å pålegge dem en rekke negative karakteristikker.
2. Generaliseringer suger. Jeg har sett én (kanskje to?) ekstrem prediksjon for fortellingen i dette feltet. Det betyr ikke at resten forventer det samme.

104

Har du lest kommentarene? Flere er skrevet av jenter med såkalt minoritetsbakgrunn.

105
Vilde

Komigjennåda!!!

Noen som har sett om profilbildene på Instagram skiftes til sovende bilder om natten, slik som i Lovleg?

106

Nadiya has been unaccounted for for more than a day. Time to involve the police.

107

Ja, de så Nadiyas kysse en fyr, og bortførte henne til hjemlandet samme dag. Det gikk fort, gitt... Håper det ikke er for sent å ringe politiet...

108

Watch "Hva vil folk si". It's based on true events.

109

Jeg har sett den. At det skjer med noen, betyr ikke at det skjer med alle... Det lille vi har sett av Nadiyas mor tyder ikke på det.

110

Nobody said it happens to everyone, only that it could have happened to Nadiya, a fictional character, in a TV show.

Missing people should be reported to the police.

111
Saaa

Når KOMMMER NY EPISODE

112
Jeg tror nadiya gør hvad hun vil

Hun virker som en meget selvstændig og livskraftig person. Og måske flytter hun hjemmefra.

113
Assåååe...

Får vi snart en opdatering??

114
Venter

Venter på en melding fra Nadyia..
Eller fra Moa som skjønner at han har driti seg ut...
Eller fra moren til Nadiya...
Eller fra Amina som har hørt noe..
Et eller annet takk!

115

Virker som det luftes en del håp om en fortelling der ingenting går ille og alle er superstandard og dessuten hyggelige med hverandre. Fordi hovedpersonene representerer innvandere.
Men, fiktive fortellinger fungerer ut fra konflikt. Og jentene trenger ikke belastes med å representere andre, de kan representere denne ene fortellingen.