Legg igjen en kommentar

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

Del dine tanker om Blank. Helt anonymt, hvis du vil. Alle kommentarer blir lest av Blank-redaksjonen før de publiseres. Husk å bruke nettvett. Kommentarer blir ikke publisert hvis de inneholder link til andre nettsider, uønskede personopplysninger eller personangrep.

258 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
First

First

2
HALLO

Hvorfor hørte vi et pling(en melding) på mobilen, men som vi ikke fikk se? Er jo ikke lagt ut noe nytt heller?

3

..er det lagt til en melding!

4

vi fikk se meldingen

5

Wut? Nei, vi fikk ikke se meldingen?

6
Biib

Jeg fikk ikke sett den. Så hva stod det?

7

At han var hjemme alene på tirsdag og spurte om hun ville komme

8
Dutchie

They adjusted the clip! It is there now.
Does anybody have an opinion about going to Lillestrøm? I think she should go to a place where she can easily go away after she tells Mats she is going to leave him. She already has so much difficulties leaving him and when she is in HIS environment she will be more hesitant to tell the truth.

9
biib

I rewatched and saw it now. I agree @dutchie. She should meet him on neutral ground where she can easily leave and not in his parents house in a city she doesn't live in and will have to commute to in order to see him. Cause that sounds like a bad plan for her.

10

Lillestrøm is just one train stop away

11

Kan jeg bare si jeg syns ikke hun skal reise til Lillestrøm. Huset for seg selv høres ikke så bra ut. Redd Mats skal overtale henne til noe hun ikke vil. Bedre å møtes på en nøytral plass....

12

Vi fikk ikke se den tidligere(når klippet kom ut), fikk ikke kommentert når jeg så klippet, men så det var kommet nå!

13
第一

哈哈哈

14

你为什么笑?

15
第一

因为我是第一个!

16
Wuuhuuuu

Endelig fik de snakket!?

17
Ella

Så bra at Susanne endelig kunne gi Ella noen gode råd. Det var på tide.
Men, jeg må bare si at jeg er overrasket over hvor krasse noen er her i kommentarfeltet. At ikke Ella fortjener å finne kjærligheten, at hun fortjener å være alene, og at ingen burde bli sammen med henne. Jeg er enig i at det ikke var bra å ligge med Simen når hun var sammen med Mats. Skikkelig dumt var det, og hun burde ha slått opp når hun merket at ikke hun hadde følelser for han mere. Det var dårlig gjort både overfor Mats og Simen. Men, alle gjør vel noen dumme ting iblandt? Det er det som gjør at vi lærer.
Jeg synes ikke det er noe galt i om hun blir sammen med Simen senere. Dvs om han klarer å tilgi henne for å ikke fortelle han sannheten med en gang. Jeg synes faktisk Ella fortjener å finne kjærligheten, like mye som jeg unner Mats av hele mitt hjerte å finne den riktige for seg.
Om en har gjort en feil i livet burde man ikke bli straffet for det for all fremtid. Og både Ella og Mats er bra personer begge to, men de er ikke bra for hverandre.
Så ja, om det blir slik at Ella og Simen finner sammen så jubler jeg. Så får dere si hva dere vil? - I’m a sucker for løøøv?❤️

18
nisse

Er enig i at det hadde vært fint om Ella og Simen ble sammen, men vet ikke hvor realistisk det er med tanke på hvor hardt hun må ha såret ham. Om han ikke vil ha noe mer å gjøre med henne er det fult forståelig. Om han vil starte et forhold med henne om hun gjør det slutt med Mats er han chill til det punktet at han nesten ikke har selvrespekt, og det er jo heller ikke så bra.

19
Sjølvrespekt...

Hm, eg tenker at Simen kan vere ein person som har forståing for at det går an å gjere feil, og som kan tilgje Ella for dette, og gå inn i eit forhold med ho, utan at han treng miste sjølvrespekten? Vel å merke viss ho spelar med heilt opne kort ovanfor han frå no av. Det er vel ikkje slik, håpar eg, at alle som tilgjev andre eigentleg ikkje bør ha sjølvrespekt? Eg får i alle fall meir respekt for menneske som er i stand til å tilgje...

20
Så enig med deg sjølvrespekt

Å sette seg selv litt til side, og klare å sette en strek over det som har skjedd og tilgi viser indre styrke. Det synes iallefall jeg. Utrolig viktig og bra budskap❤️

21
@Sjølvrespekt

Heilt einig! Takk for kloke ord. Å vera i stand til å tilgje er det viktigaste av alt, og dei som gjer det har eg óg stor respekt for.

22
Elektrojenta

Det var noe av det smarteste jeg har hørt Ella si fram til nå....

23
Seriøst

Smart? Hun spør sin bestevenninne om hun burde slå opp med kjæresten sin. Hun er den minst selvstendige karakteren jeg noen sinne har sett på norsk TV. Håper ikke flere 19 åringer tar etter henne og tror det hun gjør er normalt.

24
enig

Det er nok heller mange som er i forhold som henne som tenker "Oi..kanskje jeg ikke burde ha sex med typen min bare for å tilfredsstille ham når jeg egentlig ikke har lyst på ham atm" etter at de ser samtalen mellom Ella og S

25
Den røde sauen

Synes faktisk ikke det er et svakhetstegn å snakke med mennesker man stoler på om viktige beslutninger. Det er faktisk ganske sunt.

Samtidig tror jeg også at det er viktig for Ella å vite at Susanne ikke slutter å være vennen hennes hvis hun slår opp med Mats (og muligens roter til turen). At Susanne nå har gitt uttrykk for at hun støtter Ella tror jeg er en viktig del av prosessen som er nødvendig for at Ella skal klare å slå opp med Mats.

26
Bells

Er dere så streng mot Ella fordi dere er så streng mot dere selv?

27
Til seriøst

Oppførselen til Ella er 100% NORMAL. Både for 19 åringer og 30 åringer og 50 åringer. Selv om ikke DU er sånn, så finnes vi mennesker i utrolig mange fasonger og farger og personligheter. Noen mer irriterende enn andre. Jeg trodde ikke det fantes mennesker som deg, som ikke visste at det finnes andre type mennesker enn deg selv, men jammen tok jeg feil gitt!

28
enig

utrolig bra sagt!! som om jeg skulle sagt det selv:) og det er helt normalt å rådføre seg med andre, hun vet hun må slå opp MEN vil høre det fra ei hun stoler på også (bekreftelse, noe hun halvveis fikk) og vil seff ikke såre Mats.

29
Mette

Men det er jo normalt! Er det bra? Nei egentlig ikke, men det er veldig vanlig. Synes Ella er en av de mest realistiske karakterene jeg noen gang har sett

30

Enig med Mette!! Kjenner mange som henne og kan faktis kjenne meg igjen i henne selv

31

Det er vel mange som er sånn! Redsel, usikkerhet er jo så vanlig. Det er fint at tv kan vise ting litt som de er og ikke bare burde være, for da kan det jo være lettere for folk som føler seg usikre å se seg selv. Og mest sannsynlig vil de ved å se det utenifra også innse at det ikke er til det beste for dem. Det hjelper ikke alltid å se en gjeng med feilfrie, sterke superwomen når en selv føler seg langt derifra....

32
Ella er usikker

Hvor gammel er du egentlig ? Ella er usikker. Hva har man venninner til? Jo, nettopp dette. Mats er hennes første kjæreste og hun er usikker på forholdet, følelser, det å skulle slå opp med noen for første gang osv. Dette er helt normalt.Hun møter en gutt som hun blir villt betatt av og har lyst på. Hun får kjenne på de følelsene for første gang men vil ikke såre Mats og har litt problemer med hvordan man skal forholde seg til dette. Jeg kjenner meg igjen. Jeg forsvarer definitivt ikke utroskap, men jenta er bare 19 år...

33
Seriøst

Jeg er 21 år, så var "bare" 19 for noen år siden. Allerede da skjønte jeg forskjell på forelskelse og frykten for å være alene i en stor by. Hun er et voksent menneske, hun trenger å lære seg selv å kjenne før hun går inn i et nytt forhold med en annen gutt. Det at hun ikke vet om hun vil slå opp og spør hva venninna mener sier så mye om hvor mye hun har å lære om seg selv. Ingen gutt kan hjelpe henne med det og dette burde NRK legge trykk på, så vi ikke får en ny Noora-katastrofe som ble med William etter han tydelig viste han ikke bryr seg om hennes velvære, samme som Mats ikke bryr seg om Ella. Han syns hun er grei å ha siden hun aldri sier nei og heller ikke har en mening, så han føler seg smart rundt henne. Det er kvalm oppførsel og håper dette blir slått ned på.

34
Svar på "Seriøst"

Gratulerer da! Så smart du er!

35
Maria

Du kan da umulig sammenligne Mads og Ella med Noora og William. De er jo virkelig så forskjellig som du kan få dem. Det var jo en kjærlighetshistorie,det kan du vel ikke kalle dette forholdet?

36
lovelife

At William ikke bryr seg om Nooras velvære?? Sjelden har jeg sett en karakter i en serie bry seg så mye om kjæresten sin som William gjorde med Noora.

37

Han reagerte med å anklage noora for å være utro etter hans bror som han vet er ustabil tilbringte natten med henne. Jeg ville ikke kalt det "å bry seg". Han er en selvsentrert guttunge, på samme måte som Mats. Det er usunt for unge norske jenter å se smarte jenter (med unntak av tomme Ella) bli sammen med slike gutter/ "menn".

38
Ella er usikker

Jeg synes det er nettopp det NRK klarer å få frem nå. Ella er blank og kjenner på nye følelser som hun ikke har kjent på og ikke vet hvordan hun skal håndtere. Helt enig med deg at hun har mye å erfare og ar hun lærer mye om seg selv i løpet av denne sesongen. I mine øyne er en 19 åring langt fra «voksen», men ansvarlig for egne handlinger er hun så absolutt. Derfor er det fint å se denne praten hvor Susanne gir henne innsikt.

39
Eleonora

Time’s up for Mats!! Heier på deg, Ella!! Susanne, du er fantastisk i dette klippet!

40
Esketit

Ella er jo skikkelig dårlig menneske da, er Mats du burde heie på..

41
Ikke dårlig menneske

Herregud, man skal ikke heie på en som blir sint fordi dama ikke vil ha sex, og sparker ham vekk når han ikke hører på henne. Det hun gjorde med Simen var ikke innafor, men det gjør henne ikke til et dårlig menneske. Det var en feil, hun er i en situasjon hun ikke trodde hun ville havne i, og hun vet ikke hva hun skal gjøre videre.

42

Sikker på at Mats faktisk er sur og ikke bare sjokkert over å ha blitt sparka?
Og det må jo sies at Ella kunne vært tydeligere sånn at Mats(og jeg) hadde forstått at hun ikke ville uten å bruke vold.

43

Endelig én som spør ‘hva vil du?’ !!!!
Og hun reagerer som om hun aldri har tænkt over det engang.

44
Bosch

Til hvert eneste spørsmål hun får her, selv om det er et ja/nei-spørsmål, gir ikke Ella et ja/nei-svar. Det hun kommer opp med til slutt (mens Susanne venter tålmodig), er en forklaring, en rettferdiggjørelse — antagelig de samme tingene hun sier til seg selv hele tiden. Og du kan se det på henne; når hun sier det høyt hører hun hvor tynt det er. Til slutt spør hun Susanne rett ut om hun skal “slå opp med ham, da?”.

Det viser så tydelig at Ella ikke er vant til å komme så langt som dette når hun prøver å tenke kritisk over ting. Hun er ikke vant til å måtte trekke en slutning selv, på egne premisser. Hun er helt rådvill når ingen enten 1) overkjører henne, avslutter setning hennes, tar avgjørelsen og videre tar Ellas stillhet som enighet; 2) gir henne en midlertidig løsning hun kan leve med, og muntlig sier seg enig i; eller 3) bekrefter disse halvtenkte ideene hun har om hva hun skal eller bør gjøre.

Vondt å se på, men veldig, veldig sunt for Ella.

45
July

Det føles på en måte som Ella er skikkeligt deprimert, og at ikke så veldig mange lytter på henne. Jeg trur nok at ganske mange har avvist henne som dum eller noe. Kan hende at du blir forvandlet av slikt et forhold. Ingen veit jo hvis Ella er sånn her da, eller hvis flytten til byen eller Mats & Co gjører henne sånn? Kansje vi bare ser slutten av en destruktiv forhold som på måte har spist opp Ella, og personen vi ser er en blank kanvas av gamle Ella?

46
Ellaaaa

Hun reagerer som om hun er i tvivl - ikke som om hun aldrig har tænkt over dig - for mig at se. Det er jo det som hun hele tiden siger med "det er kompliceret" - det er fordi det er kompliceret i hendes hovede - selvom det kan virke så enkelt for os andre!

47

At det blir så dramatisk, gitt

48
hehe

eeeeeoooowwwww

49

susanne, ja! ❤️❤️

50

Nååååå snakker vi!

51

Herregud Ella. Er det så vanskelig å si "nei, jeg har ikke følelser for Mats lengre"? Det er jo hun som gjør det så komplisert

52
Been there

Det er jo det. Man er i et forhold som er helt greit. Den store lidenskapen er borte, men det durer og går. Så møter man noen man blir stormforelsket i. Plutselig snus alt på hodet. Men skal man gi oppunder trygge, ikke veldig spennende, for det nye?? Når ble følelsene borte, egentlig. Mens alt har fått dure har man kanskje ikke kjent etter. Det beste Susanne sier er «herregud, du er 19 år».

53
Hun har følelser for ham

Bare ikke de rette følelsene. Hun bryr seg om ham, er glad i ham - men vil ikke være kjæresten hans lenger. Dett er DET som gjør dert så vanskelig.

54
Susanne

Susanne<3 preach preach, for en gangs skyld

55
Susanne

Endelig får hun vist at hun også kan støtte Ella. Ella må jo bare gi henne sjansen.

56

Slå opp! Å för guds skull inte ha sex när du inte vill. 19 år, lev lite ?

57
Susanne er Ellas guru

Ella skal stoppe med at forsvare Mats. Bare fordi de er kærester giver det ham ikke lov til at “udnytte” hende seksuelt som Susanne også siger.

58

Er det bare jeg som tenker at Ella kommer til å bruke dette som en unnskyldning for å slå opp? Altså, hun fortalte jo ikke Susanne at hun sparket ham så han falt på gulvet. På en måte opplever jeg Ella som litt manipulerende, hun er liksom så utrolig redd for at hun skal ødelegge sitt ´´søt og snill´´image. Hun er så utrolig komfortabel i offerrollen sin, og når en person er villig til å ikke fortelle hele sannheten (som i mine øyne er løgn) for å beskytte rollen, er det faktisk ikke mindre enn manipulerende i mine øyne.

59
Rypa

Dersom hun ønsker å fremstille seg som et offer hadde hun fortalt at hun måtte sparke han vekk. Det gjorde hun ikke.

Hun skammer seg nok over at hun har hatt sex uten å egentlig ville det òg at hun sliter med å si nei.

60

Hun måtte ikke det, hun kunne viset tydelig. Han burde helt klar vært mer lyhørt. MEN tenk og på at det faktisk er helt vanlig å prøve å sekse opp hverandre i forhold, og man kanfskrksk vise litt tydeligere før man sparker kjæresten sin.

61
NEJ!

Hon är konfliktsky och ansvarslös men hon är inte manipulerande. Att vara 19 år och tro att man måste ha sex med någon bara för man är tillsammans och låtsas som ingenting, det är säkert så många gör. De går in i sina första förhållanden flera år innan de är redo för något seriöst och den här tjejen hade säkert inte ens tagit på sig själv innan hon träffade Mats. Hon har ingen koll på hur sex ska kännas för henne eller vad hon eller sin kjæreste känner. Mats är i shock och skämms säkert så in i helvete för han tänker säkert hur många gånger har det varit såhär och blir rädd för sig själv och det här. Nu önskar jag mer än något annat att hon inte hade legat med Simen utan att hon hade listat ut allt det här utan honom och otrohet som dåligt samvete som lett till en katalysator.

62
føle efter

Men hvis hun ikke havde ligget med Simen ville hun nok ikke have følt efter hvor lidt hun i virkeligheden har lyst til Mats. Kontrasten blev for stor.

63
Julie

Der ja, Susanne er ikke så dum hu. Tror mange av oss gjør eller har gjort som Ella, har sex av plikt. Men jeg for min del ble så ferdig med det, aldri mer, dit kommer alle en gang, håper Ella er der nå. Ja Ella, gjør det slutt.

64

Godt du har kommet til denne konklusjonen, Julie. Jeg har aldri hatt sex jeg ikke har villet. Har både tatt skoa mine og løpt og jeg har bedt folk fuck right off og måttet true folk til å gå om de ikke har hørt på meg, men jeg har aldri "ledet meg igjennom det". Sex skal være kjempegøy, ikke plagsomt og ikke en lidelse.
Er så glad for Ella som sparket Mats i går. Han bruker alt hun sier som om det kan forhandles om. Enten det er å invitere med Susanne til India eller når det kommer til sex. Det sparket kunne han ikke manipulere vekk og forbigå. Det var det eneste riktige Ella kunne gjøre for å få ham til å faktisk respektere henne på.

65
Re.:

Tror de fleste er enige i at det mange bedre måter å få kjærestens respekt på enn å sparke ham / henne.

66

Det virket mer som om det var kroppen hennes som reagerte, da hun virket litt overrasket over sparket også.

67

Enig med deg "Re.:"

Og til ".": Sex burde selvfølgelig ikke være noe man har uten å ville det, men det går an å prøve å være dirkete før man blir voldelig. Jeg skulle gjerne ha sett hva som hadde skjedd om Ella bare hadde vært tydelig uten å sparke Mats, jeg tror han hadde stoppet uten at Ella hadde sparket til han.

68
Jaaaa

Endelig kom dette, Ella som viser hvor blank hun er, ikke vet hva hun vil og kanskje hun nå kan begynne å stå opp for seg selv!

69
Jens

Susanne ❤️❤️????

70
Ellie

ENDELIG åpner hun seg! Og endelig får hun et GODT råd!

71

Som forventet har Ella hatt sex fordi hun tror det er forventet i et forhold. Veldig viktig tema nrk tar opp her om samtykke i et forhold. Du skal aldri ha sex uten lyst, uansett hvor lenge det er siden eller hvor lenge man har vært sammen!

72
Josefine

Ja!! Så bra at de tar opp samtykke! ?

73
Amalie Skram

Ella har gitt samtykke, mener jeg. Hun har gitt samtykke til å ha sex når hun ikke vil, og det er en viktig nyanse å diskutere. Det er ikke alltid sånn at når grensene dine blir overskredet er det fordi noen med vilje overskrider dem. Noen ganger er det såklart derfor, det vil jeg kalle overgrep. Men noen ganger er det fordi man ikke har satt grenser, eller ikke vet hvor man skal sette dem. Da er det det man må jobbe med. Hvem vet, hvis Mats hadde fulgt rådene her og spurt henne tydelig om hun hadde lyst, så hadde hun antagelig bare sagt ja, skal vi dømme etter holdningen hun viser i dette klippet: at man alltid skal stille opp.

74

Hun gav tegn til ham at hun IKKE ville ha sex med ham, at hun ville ha vann for eksempel, hvem sier det om de er heeelt klare og hun sa også flere ganger nei, du trenger ikke gjøre det nå da han kneppet opp buksa hennes og dro den ned.

75

Enig med deg Amalie Skram.

Det kan også hende at Mats har vanskeligheter for å forstå når det er noe Ella ikke vil og da blir det jo vanskelig å skulle vite om han skal stoppe...

76

Av det vi har sett i serien, så er det vel bare en gang Ella har ønsket sex med Mats og vært tydelig på det, og det var etter middagsdaten, alle de andre gangene har det vært tydelig at hun ikke har hatt lyst og har prøvd å komme seg unna. Mats har ikke tatt signalene hennes på alvor og fortsatt og prøve inntil han har fått viljen sin. En ting en når man tar med/er med noen man ikke kjenner noe særlig hjem, men når man er kjærester bør man kunne forstå litt mer enn bare NEI og JA. Hvis Mats er autist kan han selvfølgelig unnskyldes, men hvis ikke synes jeg han har en del å lære om respekt. Jeg synes Blank tar opp noe veldig viktig her, nemlig gråsone sex i forhold. Er det greit å overtale noen etter alle kunstens regler til sex bare fordi man er i forhold? Og er det din egen feil at du har sex selv om du ikke har lyst når du ikke har sagt klart og tydelig nei, men heller sagt ting som; ikke nå, jeg er sliten, jeg må sove, nå ser jeg på dette, jeg må gjøre ferdig dette, jeg føler meg ikke så deilig nå etc. ?Jeg kjenner meg i hvertfall altfor godt igjen i Ella her, og jeg tror dessverre ikke at det bare handler om alder heller. Er sikker på at det er damer på både 20, 30,40 og 50 som har det slik forholdet sitt. Dessverre.

77
Fiemus

Nei, her tror jeg hun hadde sagt nei takk, hun prøver å unnslippe, vil ha vann og sier: du trenger ikke ...
Ble hun spurt direkte: Vil du? - da tror jeg hun ville ha unngått øyekontakt og sagt, jeg er sliten! Eller noe sånt, og Matts burde kunne føle det var en motstridende jentes Nei takk

78
Amalie Skram

Ja, akkurat denne siste gangen ville hun nok sagt nei. Men alle de andre gangene vi har sett tror jeg kanskje ikke det.

79

Tror Ella er påvirket av sin mors "preach", jeg, basert på gamle dagers syn på forhold og kvinneplikt. Godt at hun endelig får noen råd fra jevnaldrende?

80
Rypa

At man ikke slår opp hver gang man slutter å bli forelska har vel ikke noe med gammeldags kvinneplikt å gjøre? Dersom man faktisk ønsker å være gift med noen i flere tiår, må man nok tåle at forelskelsen går over, enten man er mann eller kvinne.

81
blank i øya

Øh, nå har jeg vært sammen med gubben i 12 år og jeg kjenner meg nå både småforelska, yr og kåt ganske jevnlig fremdeles. Så man MÅ nok ikke tåle det, men at det kan skje, ja da.

82
Blomst

Dette kan komme som et sjokk, men mange som har vært gift i mange år har lange perioder de ikke har sex. Da lager man seg enten en avtale om å vente på hverandre eller man blir enige om å ha sex med andre folk hvis man fremdeles har lyst å være gift.
Sånn er det. Man har ikke sex bare fordi det er forventet, gjør man det en eneste gang vil lysten garantert gå ut av forholdet og vil ikke komme tilbake senere, fordi man vil assosiere sex, eller den andre med vemmelse.

83

Dette handler jo ikke om at forelskelsen har forsvunnet, men at kjærligheten ikke er til stede.

(Og nei, forelskelsen går ikke over når man er 19 og har vært sammen i under et år... da er det kanskje noen varsellamper som burde begynne å blinke)

84

Støtter ikke Mats i det hele tatt, men se for deg hvordan det har vært mellom mats og ella lenge, når hun har ligget med han selv om hun ikke vil. Tror ikke Mats er sur men mest sjokket og ganske flau, ikke fordi Ella sa nei men fordi hun sparket han og fordi det er ingen god følelse motsatt side og føle at man har trengt seg på noen heller.. De bør virkelig slå opp, de passer ikke sammen!
Og håper folk i kommentarfeltet lærte at nei er nei, men mye annet betyr nei og, kun ja betyr ja selv i parforhold eller mellom FF.

Og gode susanne<3

85

Jeg er enig, men man burde også ha god kommunikasjon i forhold sånn at den andre forstår når man ikke vil noe (;

86

Lige nu elsker jeg bare Sus

87
YaaaS

Endelig hører Susanne etter, endelig leser hun kroppsspråk og endelig stiller hun de riktige spørsmålene og sier de riktige tingene!

88

endeliiiiiiiiig snakker vi.

89
Reven ?

Susanne er personen Ella burde ha snakket med for lenge siden. Hun er helt utrolig flott - hun spør hva Ella vil, hun gir henne ikke noen svar og tvinger henne til å tenke selv, og er helt rolig og støttende. Hun setter spørsmål ved ting som Ella trodde var normalt, og som et resultat ser vi en Ella som endelig tar sine første steg mot å åpne seg (på ordentlig, denne gangen). Jeg håper dette får Ella til å innse at hun må slutte å være i baksetet av sitt eget liv. Hun virker jo helt overrumplet over at det å slå opp er et reelt alternativ! Det sier veldig mye om hvor konfliktsky Ella faktisk er.

Heia jenter som støtter jenter!

90

Satt med hjerte i halsen og ventet på at Ella skulle åpne seg for Susanne. Og endelig gjør hun det! Hadde trodd at hun skulle fortelle om simen også, men det kommer vell senere.

Men dette var utrolig bra og viktig tema de tar opp!

91

det här er fra mitt liv...

92
Laila

Mats er også blank. Han må også lære noe av dette. Håper jeg.

93
Drit lei Ella

Ella er jo helt håpløs. Er det mulig å være SÅ blank?!
Og jeg klarer ikke helt forstå hva hverken Mats eller Simen har fallt for her i utgangspunktet... Altså, hun er jo bare et tomt skall?
Elsker både Sus og Simen for å oppfordre Ella til og tenke selv, og forstå at hun selv har meninger om saker og ting.

94
FletteMette

Enig . Hittil er Elias rolle veldig kjedelig . Susanne er mye friskere type som jeg har likt hele tiden. Liker folk med litt

95
forsvarer

Jeg kan også bli oppgitt over henne. Men tror vi alle har vært der hvor vi tror at det er noe vi MÅ og SKAL. Egentlig må vi jo ingenting (spise og sove og dø, kanskje). Men vi lever jo alle med mer eller mindre riktige forestillinger om hva vi MÅ i livene våre. Hvis du ikke er vant til å kjenne på egne behov og følelser, innstiller man selv lett på andres. Og så blir de viktigere enn egne, fordi man ikke vil såre.. Ella har veldig dårlig selvfølelse, og man ikke trenger være 19 for å kjenne seg igjen i at man ønsker å please andre i stedet for å lytte til deg selv. Om du ikke har dårlig selvfølse blir det nok litt far out.

96
@forsvarer

word!

97
Hvorfor Ella?

For det første er hun veldig pen. For det andre er hun medgjørlig med Mats. Han stikker inn(om) når han har lyst og tid. For det tredje er hun ikke blank når hun er med Simen, da virker hun mer levende og ekte. What’s not to like??

98
sånn

<3 Susanne <3

99

Skal ingen reagere på hvordan Ella forteller hva som egentlig har skjedd? Er det bare jeg som gikk glipp av den delen hun sa hun sparket ham så hardt at han falt på gulvet? At overgangen fra å le og ikke være tydelig til å sparke ham ble så brått og sjokkerende at hele sitausjonen ble for rart og han bare stakk (noe jeg også hadde gjort)? Hvorfor forteller ikke Ella Susanne ting som skjedde slik som det skjedde?
1. Enten er ikke Ella så selvbevisst eller helt ´´her´´i ting som skjer
2. Ella var for full, men da igjen ikke full nok til å huske alt dagen etterpå.
3. Ikke så populært hos dere, men; at Ella rett og slett er manipulerende.

Hun er så komfortabel i offerrollen sin, at jeg vedder på at hun kommer til å bruke dette som en unnskyldning for å legge en lokk på kapittelet med ham. Ella kommer ikke til å fortelle den fulle sannheten, som at hun for eks. var utro.

100
Rypa

Jeg tror Ella skammer seg over at hun har latt seg bruke og ikke tørr å si nei. Derfor er det så viktig å forsvare Mats, fordi hun ikke vil se ut som et offer.

Forstår ikke folk at det er skam knyttet til å ha latt seg bli bruke seksuelt?

101
Instinkt

Kroppen reagerer instinktivt ved fare, sparket var selvforsvar, hun tenkte ikke
Samme ville du gjort om en fysisk sterkere person (en annen mann f.eks) hadde prøvd seg mot din vilje

102

Det var litt å ta i, hun har bare gått rundt og latet som hun er forelsket og hatt seks på plikt, så ble hun plutselig sur og sparket ham. Det er faktisk veldig abrupt og litt slemt not ham. Det er HELT vanlig etter lengre forhold at man prøver å sekse opp hverandre. Men med det sagt burde han og vært mer lyhørt. Vi burde slutte å gjøre det så svært hvitt, det er ikke sånn ått alle mensker er onde eller gode, de gjør misstak, og her har Ella hvert falsk mot kjæresten over lenger tid, og han har helt glemt å lytte og gi hun rom for ærlighet. Begge har gjort feil og flaks er det, ellers hade det vært en kjedelig serie

103

Det du ikke har forstått her er at Ella ikke oppfører seg ettergivende og tafatt for seg selv eller med en ondsinnet plan. "Falsk?" Hun har prøvd å tvinge seg selv til å være forelsket i han og være "en god kjæreste". Av plikt. Og du. Er nødt til å forstå at det aldri er greit å trampe over andres grenser på denne måten. Og det virker som dette er noe du ser på som vanlig som du ville gjort selv. Prøv å forstå at fordi om du er i et forhold har du ikke en gitt rett til den andres kropp. Når Ella sier "jeg skal ta meg vann nå" som svar til Mats sin hinting tar jeg det som et klart tegn. I det ligger "nei, jeg skal ikke ha sex nå jeg skal gå å drikke vann". F.eks hvis noen hadde spurt deg om du kunne kjøre dem et sted og du hadde svart jeg skal se på TV nå. Da betyr det nei jeg skal ikke kjøre deg for jeg skal gjøre noe annet. Respekter andres grenser for faen. Helt tydelig at det ikke er lyst å spore hos Ella, hun vil jo nesten ikke kysse ham en gang.

104
Klart?

"Jeg skal ta meg vann nå" er da vel overhodet ikke et klart tegn? Det betyr bare at hun er tørst og vil ha vann. Det kunne like gjerne bety "Jeg vil ha sex med deg, men må bare drikke noe først". Hvis man alltid skal lete mellom alle linjer, så blir man helt utslitt, det går bare ikke. Man skal ikke måtte gjette seg til alt mulig hele tiden, eller forvente at andre skal kunne gjette.

105
Fare?!

What?! Hun var jo ikke i fare?! Nesten litt frekt å si med tanke på de som faktisk har opplevd å være i reell fare. Herregud, Mats er jo ikke farlig, slutt! Problemet er at hun overreagerer fordi hun har holdt inne for lenge.

106
Konfliktsky

Når Ella snakker, så pynter hun på ting. Hun tør ikke si ting rett ut, og spesielt ikke i situasjoner hun er lite komfortabel med. Konfliktsky, altså. I forrige klipp prøver hun å si nei på sin måte: "jeg er for full", "jeg må ha litt vann". Når Mats ikke tar hintet, og begeret renner over for Ella, kan du godt si at hun handler på instinkt og av frykt - hun føler fare. Hun har prøvd å si nei, uten at det hjelper.

Selv har jeg nok ikke vært i akkurat denne situasjonen, men jeg kjenner meg igjen i måten å reagere på. Fare og frykt kan være så mangt, og oppleves sterkt selv om livet ikke står på spill.

For meg framstår det som om Mats har et psykisk overtak på Ella uten at de nødvendigvis har vært klare over det selv - før nå. En voldtekt trenger ikke nødvendigvis inneholde fysisk vold, og overgriperen føler ikke nødvendigvis at han eller hun har trengt seg på. At Mats ikke har utagert fysisk mot Ella, betyr heller ikke at han ikke kan være farlig.

Veldig flott at NRK tar tak i denne tematikken! Et nei er et nei uansett hvor vagt det blir sagt. Du skal aldri trenge å ligge med noen mot din vilje, da er det faktisk et overgrep mot deg.

107

Syntes dette var litt drøyt sagt, man skal også være forsiktig med å kalle folk farlige og dette vold.tekt osv..

108
matss

Nei, sorry ass, men hva er det du prøver å fortelle?

"En voldtekt trenger ikke nødvendigvis inneholde fysisk vold, og overgriperen føler ikke nødvendigvis at han eller hun har trengt seg på. At Mats ikke har utagert fysisk mot Ella, betyr heller ikke at han ikke kan være farlig. (...) Et nei er et nei uansett hvor vagt det blir sagt. Du skal aldri trenge å ligge med noen mot din vilje, da er det faktisk et overgrep mot deg."

Nei er et nei, det er sant, men kommunikasjonssvikt ≠ voldtekt. Er nok politisk ukorrekt av meg å fortelle deg dette, men det er sant! Det er like mye Ellas ansvar å fortelle at hun ikke ønsker, på en slik måte at Mats skal forstå (kan vi slutte å anta at folk er tankelesere), som det er for Mats å forsikre seg på om at hun ønsker det. Begge må være sikker på at samtykke hat blitt gitt fra begge sider.
Det vet jeg veldig godt, for jeg har både blitt overgrepet _og_ hatt sex jeg egentlig ikke var så keen på. Det ER en forskjell. Det første var helt ute av min kontroll og ingenting jeg kunne gjøre med det, mens det andre var nok min egen feil der jeg ikke tok ansvar selv.
(Jeg sier ikke at overgrep trenger å innholde fysisk vold.)

109
Mipsa

@matss: For det første kan noko vere eit overgrep eller eit overtramp på nokons grenser utan at det treng å falle inn under valdtektsomgrepet, og det kan vere traumatiserande likevel. Det at ein kanskje kunne sagt ifrå tydelegare kan til og med gjere det verre.

For det andre trur eg kanskje sparket til Ella kom fordi ho -følte- at ho ikkje hadde kontroll over det som heldt på å skje. Ho trudde ikkje at ho var i ein posisjon til å seie rett ut at ho ikkje hadde lyst, og prøvde å seie ifrå på dei måtane ho kunne (som uansett var relativt tydelege, mange døme er nemnd i kommentarfeltet). Ho kunne ha vore tydelegare, men følte ikkje at ho kunne. Mats på si side gjorde ikkje eingong eit forsøk på å vere sikker på at han hadde hennar samtykke. Han trengte ikkje å vere tankelesar, han trengte å forsøke å lese kroppsspråket hennar eller lytte til ho i det heile tatt. Det er såå mange signal der, eg ville forstått det lenge før vi kom inn på soverommet om kjærasten min oppførte seg sånn som Ella.

110
Instinkt

Når man ikke aktivt tenker så reagerer kroppen instinktivt mot alle trusler (behøver ikke være reell fare, ref fobi for edderkopper - uten sammenlikning forøvrig) Ella har undertrykt følelser av ubehag lenge og det hoper seg opp i kroppen som spenning... plutselig utløses den spenningen av at "nok er nok" og da kan det smelle
Ikke fordi Mats er "farlig", men ubehaget er for stort og hun har dratt det langt med å ikke tørre å stå opp fot seg selv

111

Jeg tror Ella har svært ved at sige det, fordi hun er flov over det. Hele klippet hedder jo også "ikke hans skyld" - jeg tror ikke Ella er manipulerende eller et bevidst offer, jeg tror hun som sin grundindstilling er vant til at undvige så meget konflikt som muligt. Hun er blevet alt, alt for god til at tillade folk omkring hende at gå over hendes grænser (som hun heller ikke har gjort klare før nu). Men jeg tror ikke hun er vant til at se sig selv som én, der rent faktisk kan tage sit liv i egne hænder, så den del med sparket, som var hendes helt umiddelbare reaktion på at få en grænse overtrådt, det er hun nok ret flov over, fordi hun ikke er vant til at sige fra så fysisk... og har dårlig samvittighed over at have gjort det (det er ikke hans skyld = det er min). Måske forstår hun heller ikke helt selv, hvad der skete, at det var grænseoverskridende for hende. Hun er jo vant til at gøre ting, hun slet ikke vil.

112
Danska

Ella behøver ingen undskyldning for at slå op med Mats. At hun har mistet følelserne for ham, er nok grund i sig selv.

113

Veldig enig. Synes det er dumt at flere tydeligvis tilgir alt Ella sier og gjør fordi hun er innadvendt og konfliktsky.
Jeg forstår at hun kanskje synes det er flaut å skulle si at hun sparket Mats, for ikke å nevne utroskapen - jeg hadde også nølt med å fortelle det. Men likevel, det blir feil å skulle sitte der og bare ta i mot all sympatien.

Mats er dårlig på å lese signaler, og Ella er dårlig på å gi dem. MEN det er faktisk ikke OK å sparke kjæresten sin. Synes det er rart hvordan dette bare blir ignorert hos så mange.

114
Hvis hun hadde dyttet ham unna, da?

Hadde det vært greit? Hun prøvde å komme forbi ham på soverommet, men han blokkerte veien. To ganger. Hun følte avmakt, og hun overreagerte når hun først sa fra. Og sparket ham unna. Men føler åpenbart veldig skyld for det. Hvordan er det å være manipulerende og spille offer?

115

Enig.
La oss bytte rollene.
Hva om Ella hadde ikke tatt signalene med ´´Ååååh duuu hehehehe du trenger ikke´´ hvis Mats hadde kommet med det. Så sparker Mats Ella så hardt at hun faller på gulvet og stikker.

Jeg vet ikke jeg, men vi kan takke hvordan feminisme blir fremstilt nå om dagen. Men hvis vi skal snakke om likestilling, så gjelder også dette for menn. Men skal ikke bli utsatt for vold fra kvinner, bare fordi de er kvinner. Det er ikke greit! Men skal ikke gi etter sex med kvinner fordi de insisterer, fordi de er kvinner. Jeg er sikker på at om vi hadde snudd rollen, om Mats var Ella og Ella var Mats, ville de fortsatt blitt sur på Mats for at han slo Ella vekk og Ella hadde aldri blitt kalt en voldtekstkvinne.

116

Helt uenig. Uansett kjønn er det ikke greit å trenge seg på slik og utnytte andres kropp. Og vet du hva? Det er ikke noe å takke feministene for. Det er ikke til å skuffe under teppet at det er mye enklere for en mann å si nei enn en kvinne, og at en mann er mye sterkere enn en kvinne og derfor alltid vil ha overtaket til å kjempe seg ut av situasjonen hvis noen av motsatt kjønn trenger dem inn i et hjørne og prøver å utnytte dem. For en kvinne er ikke det alltid fysisk mulig. Så det du sier med at likestilling skal gå begge veier, ja, men ikke angående dette, i en situasjon hvor et kjønn er fysisk mye sterkere enn det andre kjønnet. Det vil aldri være helt likt når kjønnene ikke er fysisk like. Uansett hvilket kjønn Ella hadde vært hadde en normalt fungerende person sett at her har ikke den andre lyst, og sluttet. Hvis jeg som kvinne hadde holdt på sånn med kjæresten min og han hadde reagert på den måten hadde jeg trekt meg bort med en gang. Rart at han føler slik lyst for å ha sex med noen som ikke viser noen entusiasme what so evner tilbake.

117
Mipsa

Kva er poenget ditt?

Du hopper snedig forbi alle dei gongane ho prøver å seie nei utan å avvise han direkte («eg er så full», «eg føler meg ikkje så hot akkurat no», «ja, eg kjenner det, men eg skal gå og ta meg litt vatn (underforstått: ikkje ha sex med deg)», «Mats!» med skarp stemme to gongar på rad, og SÅ eit makteslaust «du treng ikkje» (eg kjem ikkje på noko flørtande «hehehe» der). Ingen av gongane lener ho seg mot han, tøyser, flørter eller erter han.

Så når han ikkje høyrer etter blir ho stressa og reagerar instinktivt med å sparke han vekk så han mister balansen. Det kan ikkje samanliknast med folk som har psykisk overtak og bruker vald til å halde andre nede (uavhengig av kjønn på partane). Kvinner kan også ha psykisk (og av og til fysisk) overtak og halde menn nede med vald, og det er forferdeleg, men det er ikkje det som skjer her. Mats er ikkje eit valdsoffer. Ella unngjekk å bli offer for at han tråkka over grensene hennar. Heldigvis for båe to slapp han å utsetje ho for det, og eg vil ikkje kalle han ein valdtektsmann. Derimot er han ein som kanskje lett kunne blitt det, ettersom han er dårleg til å lese signal og kroppsspråk, og som ikkje aktivt forsøker å finne ut om ho har samtykke. Kanskje lærte han noko av dette og slipp å ende opp der seinare? I så fall er det flaks for han. Samstundes byrjar ho å lære noko om å setje grenser, som ho treng for å slippe å bli eit offer for seg sjølv (når ho later som ho har lyst, men ikkje har det) eller andre.

118
Så rart

At når folk vil snu rollene, er det for å rettferdiggjøre en ræva oppførsel.

Det er ikke mer ok om man snur rollene. Vold er et problem, uansett kjønn. Ingen har sagt at man skal bli utsatt for vold fra noen som helst. Men gå etter riktig synder - ikke forsvar voldtatte menn ved å klandre voldtatte kvinner.

119

Jag tror inte att hon sparkade särskilt hårt, han tappade balansen bara och fick knappast ont. Att kalla det våld blir bara konstigt och förminskande mot dem som faktiskt utsätts för misshandel. Hon kände sig trängd och antagligen irriterad över att han inte lyssnade när hon försökte visa att hon inte ville. Sluta jämföra äpplen och päron.

120
Batcat

Godt å se at Ella endelig forstår at ting ikke er helt slik hun har trudd. At man ikke MÅ ha sex når man er i et forhold. Godt at Susanne kom på banen. Flink Susanne.

121
Sille

Susanne for President!!!

122
Og Simen?

Ville Simen ha ligget med Ella hvis han visste at hun hadde en kjæreste?

123

Hvilken lettelse at Ella endelig begynner å ta tak i ting!

124

Åh så fin Susanne är!!!!!!

125

Enig! Hun var uselvisk også mtp at et evt brudd mellom Ella og Mats vil gå ut over Indiaturen. Ellers liker jeg best å kjøre robåt. Eller snekke. Jeg har ikke så mye å røre i aubergine-suppen med, men jeg har noen kronelapper du kan putte på cv´en din - når den tid er forbi. Jeg liker deg. Du er god. Gratulerer med hagen, den gjør seg godt langs gjerdet. Stakittgjerdet

126
Ellafan

SUSANNE I love you! Var redd for at Susanne bare ville være "Ånei, du fårkje lov å ødelegge Indiaturen", men nei. Så smart og fin og utfordrende. Takk, Susanne! Og Ella turte å si høyt at ho ikke er forelska i Mats, og at ho ikke har lyst på han. Det er en stor greie. Jeg er forferdelig spent på hva som skjer videre.

127
Andreas

Ingen her ser muligheten for at Mats vil gjøre det slutt. Han har så god tone med alle han prater med, har intellektuelle diskusjoner og snål humor. Han har en utdanning godt på vei, planlegger tur til India for å dyrke interessen sin for klatring og lever ikke fra lønning til lønning for å klare det. Hvorfor i all verden vil han være med en vinglepetter, tilsynelatende uten retning i livet overhodet og med kommunikasjonsevner som en 5-åring? Ja, hun er pen, god innerst inne og kler seg fint, men det beste for begge er at det blir slutt - de er på ulik plass i livet.

128
Altså..

Det er faktisk mulig å være en meget sosial og hyggelig person med mange venner, god humor etc. men allikevel ikke være en person som er spesielt hyggelig i forholdet sitt. Det kan selvfølgelig være mange grunner til det, men det er jo gjerne i de aller næreste relasjonene at vi får vist vårt sanne jeg. I dette tilfellet tror jeg mye handler om at det er mismatch mellom Mats og Ella fordi han er dominerende og hun lar seg dominere, og at den egentlige grunnen til at de ble sammen er at Mats synes Ella var pen, hun syns han var morsom og ble smigret over oppmerksomheten. Tror begge kan bli gode kjærester med andre partnere.

129
Fralønntillønn

Riktig.. Mats lever ikke fra lønning til lønning.. Men hvor kommer da pengene hans fra?! Mamma og pappa? Studielån? Han jobber jo ikke, så han kan jo ikke betale for turen selv!
Han studerer, ja, men betyr det nødvendigvis at han har alt på stell? Sosiale personer som "alle" liker er ikke alltid så sympatiske når man kikker mer nøye etter.... Alle har vi "noe" som vi må lære på veien inn i voksenlivet.
Og skal jeg fortelle en hemmelighet?! Studielån må betales tilbake... MED renter!! Og det er dyrt!!!

130

Studielån har jo veldig lav rente og er et svært gunstig lån

131
Fralønntillønn

Studielån er i forhold til andre typer lån gunstig i forhold til rente, ja, men det er fortsatt et lån og skal betales tilbake. Når studiene er ferdig får man forhåpentligvis en jobb med lønn, og studielånet er ikke det eneste som skal betales, så mye penger som skal ut pr mnd blir det uansett!
Selv om renten er gunstig har man gjerne noen hundretusen i gjeld etter studier, så dyrt blir det å betale tilbake uansett. Ta et regnestykke på det!

132

Äh, vilken trist inställning. Bara för att han är mer "lyckad" enligt vad som är norm innebär väl inte det att han inte kan vara kär i någon som är annorlunda?

133
Lucie

Ja, det ER mulig å ikke tørre å stole på seg selv og ta egne valg når man er 19 år. Eller 29 år for den del. Et ganske dårlig selvbilde, at Mats er første kjæreste, at moren ga råd om å «holde ut» og at hun tydelig er en som pleaser andre gjør det vanskelig for henne. Å ta konsekvensen av fri vilje må jo læres. Fint å se et større register hos dem begge!

134

Ella er rett og slett en utrolig kjedelig person. Serien burde heller ha handlet om Susanne.

Når det er sagt er det bra å se at Ella endelig sier noe i klar tekst. For jeg mener at hun må ta en del av skylda for at Mats ikke klarer å forstå henne. Hun har aldri en klar mening om noe.
Og sier hverken ja eller nei til nor som helst. Bare se hvordan hun har forholdt seg til hele India-turen fra start. Hun viser først tegn på at hun ikke vil. Men så ombestemmer hun seg, og sier av seg selv at hun vil.. og sånn holder hun på..

135
sjokolademelk

noen som vet hva den melodien heter? den som stadig er med. uten sang, bare en sånn fin, litt mystisk melodi..

137
YESSS

For pokker Susanne, du er en fantastisk veninde!! Og endelig er Ella ærlig om sin situation. Sådan!

138
Kanskje

Endelig! Beste klippet på lenge!
Når Susanne sa «Men vil du ha han da?», sa jeg akkurat det samme. Greit at Ella er 19, og ikke har så mange erfaringer med forhold, MEN hun burde da forstå at man ikke skal være sammen med noen bare fordi man føler at man «må» det. Ble så glad når Susanne reagerte som hun gjorde, håper bare at Ella faktisk begynner å forstå at det ikke er sånn det skal være!

139
Didrick

Endelig forteller Susanne det Ella trenger å høre!! Jeg tror og håper dette blir et vendepunkt for Ella, der hun lærer å stå opp for seg selv, bli mer selvsikker og bli flinkere til å kommunisere! Og hvis hun ikke klarer å rense luften med Simon (tviler på at det egentlig kan bli noe mellom dem igjen etter brøleren på 17. Mai, men man skal aldri si aldri), så håper jeg ihvertfall at hun finner seg en gutt som er like flink som Simon til å se henne for hvem hun er, som lytter og som behandler henne med respekt.

140
Amalie Skram

Så det var noen som nevnte Amalie Skram-referansen tidligere. Her ser det jo ut som Ella kommer rett fra 1800-tallet og snakker med en fra 2018 for første gang. Men, kanskje det er realistisk i dag også, hva vet jeg. Veldig veldig deilig at vi endelig fikk litt hull på byllen.

141

Tror så absolutt det er realistisk, spesielt hvis man ikke har vært i forhold tidligere. Har faktisk en eks som sa til meg at man hadde en plikt til å stille opp når man var i forhold. Så det.

142
Susanne-fan

Sus 4 prez <3 <3

143
Gjenvinning

Slik som forsøpling av havet førte til avlivingen av Sotrahvalen, har Ellas forsøpling av forholdet med å ikke våge å si nei ført til at forholdet med Mats må avlives. NÅ må du lære deg å resirkulere (Slå opp med Mats) gammel kjærlighet! #SkjerpDegElla #Recycle

144
Humoren din

Jeg liker den

145
Gjenvinning

Jeg liker gjenvinning

146

Nå bare ber jeg til gud om at Simen skal tilgi Ella og at de kan bli sammen. Det er jo Simen Ella er forelska i!

147
Seriøst

Nei. Ella trenger ikke enda en kjæreste å lene seg på. Hadde jeg vært henne hadde jeg sluttet på plantasjen og dratt ut av Oslo. Skjønner ikke hvorfor de bor der engang. Hun er lost og kaster bort livet sitt på "gutteproblemer". Trodde denne serien skulle handle om overgangen fra ungdom til ung voksen, ikke ungdom og bare holde på til hun innser hvor mange år hun har kastet bort.

148
Jeg er

i prinsippet enig i at man ikke trenger å hoppe fra kjæreste til kjæreste og at det kan være vel så fint å være alene, men hvis man blir skikkelig forelska, slik Ella tydeligvis er i Simen, ser jeg ikke noe problem i å bli sammen med ham. Det er jo utrolig deilig å være sammen med noen man er skikkelig forelska i, og det er vel noe Ella bør få oppleve, spør du meg.

149
@Seriøst

Er enig med deg i at hun ikke trenger ny kjæreste med det første.
Ellers er det helt vanlig for ungdom å suse rundt i Oslo noen år før man "lander", og Oslo er jo en spennende by, synes mange. Å suse rundt mener jeg er bra, det "kjedelige" voksenlivet kommer fort nok likevel. Dette er viktige år for ungdom, det er jo nå de skal velge. Og det er bedre å være sikker på hva man vil studere enn å ha flere avbrutte studier, da er det fint å jobbe på Plantasjen mens man tenker seg om.
Så lev livet, du Ella. Nyt frivillig sex og alt det andre livet har å by på mens du kan.

150
Kastet bort?

Hun lever! Hun jobber! Hun erfarer livet!

151
Seriøst

Ja, hun kaster bort livet ved å jobbe på Plantasjen og har folk rundt seg det ikke ser ut som hun liker engang. Hun har det aldri gøy på de festene hun drar på og det virker som hun hater jobben sin. Det å jobbe og å gå ut i helgene er ikke å erfare livet, det er å leve i en kjedelig boble i en større by enn man vokste opp i. Oslo er fantastisk om man har et liv fylt med folk man genuint har det fint med og en jobb man elsker, men når man bare er i Oslo fordi det er hovedstaden og "bedre enn Bergen" kaster man faktisk bort gode år.

152
Synes det virker som om Ella koser seg på jobb

og at hun faktisk har det hyggelig med dem hun jobber med. Å jobbe er aldri bortkastet, uansett hvor. Hun vet jo uansett ikke hva hun vil. Bedre enn å sitte hjemme i kjelleren til foreldrene i Bergen og glo i hvertfall.