Legg igjen en kommentar

%s er allerede registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernavn / passord

Beklager, må du være logget på å legge inn en kommentar.

Del dine tanker om Blank. Helt anonymt, hvis du vil. Alle kommentarer blir lest av Blank-redaksjonen før de publiseres. Husk å bruke nettvett. Kommentarer blir ikke publisert hvis de inneholder link til andre nettsider, uønskede personopplysninger eller personangrep.

340 kommentarer

Eldste
Populære Nyeste Eldste
1
Shit banditt!

Endelig klipp!

2

First

3

Fråga till er killar i kommentarfältet: vad tänker ni om scenen på slutet och hur tolkar ni Ellas signaler (och det hon säger)? Hade varit intressant att veta.
Vad hade ni gjort om ni var i samma situation?

4
Har ører, har munn, bruker dem

"Signaler"? Det var da en pen måte å si det på...

Det fremtredende her er en handling, som kun kan tolkes slik: Søt som hun fremstår, er Ella faktisk en voldskriminell, skyldig i "vold i nære relasjoner".

Hun sa ikke "nei". Hun gikk til ytterligheter for å unngå å si "nei". Hun ble spurt og oppfordret, og føyde seg, frivillig og vitende. På "gammelnorsk" kalles det for "stilltiende samtykke". Det nærmeste hun kom til å si "nei" var "du behøver ikke". Det kan bety mye, men det kan ikke bety "nei". Deretter sparket hun ham og påsto at hun hadde sagt "nei".

For sin egen skyld burde Mats ha vært flinkere til å tolke indirekte signaler. En diskusjon om nøyaktig hvor flinke gutter bør være til å tolke nøyaktig hvor vage signaler, eller om i hvilken grad vi kan kreve av andre at de forstår ting vi ikke sier, blir imidlertid satt fullstendig i skyggen av dette sparket.

Kvinner kan sparke betydelig hardere enn en mann kan slå, og et spark som er hardt nok til at en som lener seg fremover, kastes bakover og lander på ryggen, er faktisk potensielt farlig. Det er ikke noe uskyldig eller harmløst ved et slikt spark, selv om serieskaperne har forsøkt å fremstille det slik. Hadde han slått hodet borti dørkarmen, og dette hadde vært virkelighet, ville det som et minimum blitt en svært blodig affære, med resulterende hjernerystelse, legevaktbesøk, sting i hodebunnen, og en bortforklaring om hvor "klossete han er". Hadde Mats gitt Ella et tilsvarende spark (eller slag), ville spørsmålet vært "bør Mats dømmes til fengsel", ikke "til er flickor, hur tolkar ni Mats' signaler".

Det er to ting å lære her.

Jenter: Mener dere "nei", så si "nei"! Kanskje "burde" gutten skjønne at "du behøver ikke..." betyr nei, og mange vil også skjønne det, når de er edru og oppmerksomme. At "mange vil skjønne det" betyr imidlertid ikke at du har sagt det. Det er enkelt å si, og det er kritisk viktig å si. Når noen knepper opp buksene dine, er ikke dét tiden for å være kryptisk. De fleste gutter tar også et "nei" betydelig penere enn de tar et spark. Språket er et fantastisk verktøy, som nesten alltid kan erstatte voldsbruk. Ikke minst: Å sparke folk er ulovlig, selv når du er ei jente og offeret er en gutt. Fordi du er jente vil du neppe bli anmeldt, og nesten helt sikkert ikke bli tiltalt eller dømt, men du vil likevel være en voldsutøver, og hvem ønsker vel å være det?

Gutter: Hvis ei jente sparker dere, er det fysisk mishandling. Er det utenfor et forhold, er det overfall, er det innen et forhold, er det "vold i nære relasjoner". Det er ulovlig. Selv om det ikke blir fysiske skader, er den skamfølelsen og usikkerheten det skaper, som Mats her åpenbart opplever, en skade, og det er normalt å oppleve det smertefullt. På samme måte som ett moderat tilfelle av vold er et alvorlig faresignal fra en gutt, er det også et alvorlig faresignal fra ei jente. Det er et uttrykk for en farlig impulsivitet, mangel på hemninger, og fravær av respekt og hensyn til deg som person. Dette er ting som ikke vil bedre seg utover i forholdet, men snarere forverres. Vær forsiktig! Aller helst, bryt forholdet!

5
Gutt med asberger

Jeg forstod ikke at Ella ikke ville før hun sparket til Mats, men kan skyldes at jeg har asberger som gjør så jeg ikke forstår hint/kroppsspråk like bra som andre...

Jeg hadde nok sikkert latt "Ella" ta seg litt vann(siden hun sa hun ville ha det), men om det hadde gått på samme måte som i klippet(at de havner inne på soverommet) så hadde det kanskje gått likt frem til sparket(som jeg håper ikke hadde vært med), men jeg hadde nok blitt der og muligens tatt meg litt vann/gått på badet elns en stund... Men vet ikke hva Mats tenker, kanskje han trodde Ella ville være i fred, om jeg hadde trodd det så hadde nok jeg også stukket om jeg var Mats

6
asberger

jeg har lenge tenkt at mats kanskje har asberger..

7
gutt

Hun sa kanskje ikke nei rett ut. Hun satte kanskje ikke 100 % ord på at hun ikke ville ha sex, men ærlig talt. Det var RIMELIG tydelig at hun ikke ville. Tenker man litt lenger enn det ens nese rekker, så trenger man ikke nødvendigvis et tydelig "nei" for å forstå hva hun mener i denne situasjonen.

Dessuten er kroppsspråk vel så viktig som alt verbalt. Og bare av kroppspråket hennes alene her, så ser man godt at her burde han tatt hintet uten problem.

8

(Gutt her): Det som er helt absurd er jo måten han bare stikker av på. Som en liten drittunge som forsøker å snoke til seg noe godteri fra godteriskåla og først etter å ha blitt dyttet vekk fra skåla forstår at han ikke får lov. Ja, Ella kunne vært tydeligere (sorry, men det kunne hun). Om han brydde seg om henne for mer enn bare sex så hadde jeg håpet at han iallefall forsøkte å kommunisere mer med henne etter en slik hendelse, ta tak i det og forsøke å løse det sammen. ikke stikke av og gjøre henne fortvilet over det hele. Han er jo tross alt kjæresten, og dersom hun ikke vil så må hun få lov til det - det dumme med måten han reagerer på er jo at hun "lærer" at neste gang så får hun bare "akseptere det", så slipper hun drama. Og DET er ikke greit. Det er hennes kropp.

Når man er sammen med en jente og hun sier at hun ble litt for full på festen så forventer man ikke nødvendigvis at det er et "nei" i seg selv. "du trenger ikke" kan fint tolkes til at "du trenger ikke å gå ned på meg først for å få meg i stemning".

Som en god kjæreste kunne han respektert at hun var tørst uansett. Han kunne også spurt om hun har lyst rett ut, men som "kille" sier; vi er på utsiden. Så vårt synspunkt blir litt utenfor det hele. Det er jo det vi kommer tilbake til gang på gang, forholdet mellom de to er det de to som vet, ikke alle rundt som bare får glimt av det.

De er (Fra mitt standpunkt) et par som sliter veldig med kommunikasjonen sin. Tydelighet er gull. Han kunne fint spurt om hun ikke hadde lyst eller hadde lyst, men hvor mange av dere gjør det? Er det vanlig for dere? Kroppsspråk og reaksjon på hvilke fremstøt man har i alle fall... Spark i brystet er rimelig god "nei" da, det skal sies..

9

Spør fortsatt jevnlig "har du lyst?" 1,5 år ut i forholdet med kjæresten. Har aldri sluttet med det siden vi var et ferskt og usikkert par og det er nå vanlig for meg.

10
Kille

Jeg hadde nok ikke gjort det samme, nei, det er jo relativt tydelig at hun ikke er helt i humør. Men syns samtidig at Ella burde vært tydeligere i måten hun sa nei på.

Det er lett for oss som sitter helt på utsiden, fjernet fra situasjonen, å komme med en fasit. Det er klart at handlingene til både Mats og Ella er påvirket av at de har drukket, og det at de har vært kjærester i et år. Derfor er det også veldig merkelig å sammenligne med Simen, som var på typ første date. Det er helt forskjellige situasjoner.

Uansett er vel stikkordet kommunikasjon. Hadde de hatt en god kommunikasjon seg i mellom ville Mats klart å spørre på en ordentlig måte, og Ella også klart å si ifra på en ordentlig måte. Kommunikasjonen har manglet mellom dem hele serien, og det blir veldig tydelig i en situasjon som denne.

11
David

Nej, du har helt fel – det finns ingen som helst ambivalens i denna situation. Inte heller är det något som helst fel på Ellas kommunikation. Jag kan räkna till inte färre än sju (!!!) tillfällen då Ella tydligt verbalt gör gällande att hon inte vill ha sex och att hon tycker att Mats beteende är opassande. Utöver det kommunicerar hon icke-verbalt ett flertal gånger att hon inte vill. Hon ryggar undan, hon tar själv inga initiativ, hon visar tydligt med blicken att hon känner obehag.

Jag är kille och har haft sex på fyllan, jag har haft dåligt sex och sex jag i efterhand ångrar att jag har haft, men det innebär inte att jag någonsin varit med om en situation där det har varit otydligt huruvida min partner har velat eller inte (eller för den delen själv känt mig utnyttjad eller tvingad). Lust kan givetvis innebära olika saker för olika personer, men sex är ingenting man ställer upp på när man egentligen inte vill. Man kan ställa upp på att klia sin kjæreste på ryggen tills han/hon somnar, men man ställer inte upp på att ha sex. Du fördelar skulden jämt mellan Mats och Ella, men Ella bär ingen skuld. Mats går över gränsen flera gånger och är den enda som bär skuld.

Detta är – i alla fall i svensk juridisk mening – ett klockrent exempel på ett våldtäktsförsök. Det etablerade bilden av en våldtäkt som ett överfall av en okänd man under en promenad är betydligt mer ovanligt än att man utsätts för en våldtäkt av någon man känner. Detta klipp bör visas på alla (gymnasie)skolor som ett exempel på hur ett sexuellt övergrepp kan se ut t.ex. i en relation, med någon man dejtar, eller på en fest.

12
Erik

Så hyggelig for deg, at du har gode sosiale antenner. Likevel, når du er så overbevist om at du aldri har hatt sex med noen som ikke egentlig ville, lurer jeg jo på hvor dypt forståelsen din går. Poenget er jo nettopp at du ikke vil vite om det, dersom du ikke får signaler du oppfatter/forstår. Etter din egen definisjon er det altså fullt mulig at du er voldtektsforbryter, uten å vite om det selv.

Det er også hyggelig at du er trygg nok på deg selv, til at du aldri har utført seksuelle handlinger fordi du følte at det var forventet. Mange andre gutter har imidlertid gjort det, og dermed, etter din definisjon, er det mange jenter og kvinner som går rundt som voldtektsforbrytere -- uten å vite om det selv.

Mer trist er språkkunnskapene dine. Å snakke om vann er ikke å si nei til sex. De fleste vil innse at nei til sex er implikasjonen, men, at det er "implikasjonen" betyr nettopp at det ikke er tydelig. Aller mest trist er det imidlertid at du vil forby sex blant autister, blinde, sosialt uerfarne, o.a., for ikke å snakke om sex i mørke (hvor kroppsspråk er usynlig). D/S-lek (Dominans/Submission), hvor man opererer med et "safe-word", blir jo helt ulovlig, naturligvis.

Ikke alt som passer for "gjennomsnittspersonen" passer for alle. Når vi forbyr uvanlighet, selv der det ikke finnes vond vilje eller hensynsløshet, har vi tråkket over en viktig grense. Vi har prioritert noens rett til å være "rar" høyere enn den andres rett til det samme. Verre, vi har prioritert enkeltes rett til å velge å være "rare", fremfor andres rett til å ha medfødte, relativt permanent "rarhet". Så, er enkeltes rett til å ikke bruke ordet "nei" viktigere enn andres rett til å ha aspergers?

At Sverige forlengst har tråkket over alle anstendighetens grenser i sitt strev etter å tilfredsstille blodfeministene har jo forøvrig vært veldig klart veldig lenge.

Du har imidlertid rett i at det bør vises på alle skoler. At loven er urimelig, betyr ikke at den kan brytes. Når man er anmeldt er det for sent å lære om loven, og "loven er idiotisk" er ikke et akseptabelt forsvar.

13

Heia Ella!

14
Hmmm

Ja, jeg forsøker å heie på Ella - det gjør jeg virkelig.... men det er ikke lett bestandig. Jeg føler ikke at hun gir meg ikke så mye akkurat. Derfor klarer jeg ikke å ha så mye sympati med henne. Og det tror jeg må være fordi jeg ikke har sett noe særlig dybde ennå i henne. Altså, hva er det som gjør at hun er så konfliktsky og tafatt til tider? Jeg ser at hun sliter med det, men noen ganger tar hun valg som er helt uforståelige. Og så sitter jeg her og vil heie på Ella, men jeg klarer ikke å forstå henne alltid.
Men, jeg er glad hun endelig klarte å si i fra til Mats. For jeg tror ikke han hadde stoppet om hun ikke hadde spent til han.
Jeg vil gjerne bli enda bedre kjent med Ella. Håper at dette er et vendepunkt i historien som gjør at vi kan følge litt mere med på hva hun faktisk føler og tenker.

15
Enig!

Tenker akkurat det du tenker! Kanskje blank er en metafor for hennes personlighet egentlig? I hvert fall sånn det er til nå. Jeg har aldri sett henne være lidenskapelig for noe ennå, og det virker som hun ikke bryr seg om så mye. Jeg håper også på et vendepunkt hvor vi ser sjelen hennes, kan man si. Som en emosjonell scene hvor hun bryter ned i gråt eller sinne, for å kunne føle mer sympati for ho.

16

Endelig sa hun i fra!!!
Hva synes dere som liker Mats så godt? Er han bra eller?

17

Jeg liker ikke Mats kjempegodt, så mulig du snakker til andre enn meg. Men jeg har forsvart han noen ganger, for jeg synes folk svartmaler han veldig. Jeg tror han er ganske vanlig. Det er mange gutter som ikke forstår sånn unnvikende konfliktsky mumling fra jenter. Endelig sa hun ifra, det var på tide. Ella går meg på nervene! ...Og da forstod han jo! Da han skjønte at det var uønsket, ble han jo sjokka og forsvant ut! Det var ikke en ideell reaksjon, men han så jo vettskremt ut, han hadde aldri hørt noe sånt fra Ella noensinne...

18
Tydelig

Hvorfor sier alle at Ella ikke sier hva hun vil? Mats sier jo heller ikke hva han vil! Han spør henne heller ikke om noe. De er akkurat like dårlige på kommunikasjon begge to. Han forstår kanskje ikke at hun trekker seg vekk, men burde hun forstå det han gjør som kjærlighet?

19

jeg syns ikke å ikke høre et nei før han må bli sparka vekk og deretter storme sint ut virker så voldsomt forståelsesfult egentlig

20
Erik

Det ble aldri sagt nei. Det første klare signalet var et hardt spark. Jeg håper for din skyld at du også ville stukket av, om kjæresten din hadde sparket deg i gulvet, uten noe (klart) forvarsel. Om du hadde vært sint og/eller redd når du gikk, ville ikke det vært noe å klandre deg for. Selv ville jeg nok mest vært såret, forhåpentligvis bare i overført betydning. Har han fornuft, kommer han ikke tilbake. Når folk først har blitt slik at vold er den eneste måten de kan kommunisere på, endrer de seg sjelden uten kompetent hjelp utenfra.

21

Det var tydelig for min del i måten hun prøvde å få oppmerksomheten hans på. Ved å si navnet hans gjentatte ganger. Var tydelig på at hun ville ha vann. Og at «du trenger ikke». Ja hun kunne ha vært tidligere å sagt: jeg har ikke lyst/ekke i humør. Men vi vet jo at det ikke er Ellas sterke side.

Det er første gang vi ser at hun prøver å være tidligere før hun blir super tydelig. Vi har jo sett at de har hatt sex flere ganger uten at hun har vært særlig gira :I

22
Ella's no was never enough and that's not normal

It's been very clear from the start too, that Ella didn't want to have sex and he didn't really care. Yes, some people might think that it is "normal" i relationships: you are pressured to have sex and your partner doesn't. respect your no, but it is wrong. And it is not normal. If you care about someone, you want them to enjoy the sex as well. It should not go to this point, where she has to literally kick him to make him he stop.

23
Normal

Normal is to say "no", before you kick people to the floor. Words first, violence second, if at all. Certainly, if you don't have a problem kicking people over, you can't sell me on the idea that you're too shy to say "no"...

Now, if you say "no" and that's ignored, then, by all means, I'll help you kick til there's nothing left but pulp. I have to insist on words first and violence second, though.

24

Preach!

This is one of the sides of Mats I’ve really disliked. This careless disregard for her boundaries. Especially when it comes to sex.

And I agree, it isn’t normal.

25

Ella går meg også på nervene, jeg har hatt lyst å skikkelig riste henne lenge. Og jeg syns veldig lite om Mats. Og jeg har ikke likt han noe særlig frem til nå, og enda mindre etter dette. Og reaksjonen hans var som forventet. Han er en guttunge, og oppfører seg deretter! Lite voksen

26
Hva?

Reaksjonen hans var jo veldig realistisk, kanskje mats er dritdårlig på å se tegn som ella er på å kommunisere, og når du da blir sparket av kjæresten er det ikke rart han ble sjokka og løp sin vei.. Han var nok flau, og hadde mye å tenke på nå..

27
Normal

Flau, ydmyket, skremt, forvirret, skamfull... Alt er typiske reaksjoner første gang kjæresten bruker vold mot en.

28
Villads

Jeg tror vi kan være enige om at Mats har nogle problemer med at forstå andre menneskers signaler, men jeg har egentlig lidt ondt af ham siden han tydeligvis elsker Ella højt

29
Elsker?

Hvorfor tror du han elsker Ella høyt?

30

Men gjør han egentlig det? Elsker henne høyt?

31
@Villads

Er du sikker på at Mats elsker Ella veldig høyt? Da burde han vel ha forsøkt å forstå henne bedre? Jeg tror han igrunnen syns hun er ganske bekvem å ha, men at han elsker henne tror jeg ikke.

32
Elsker?

Det er vel ingenting som tyder på at Mats elsker Ella høyt?

33

Klarer overhodet ikke å se at han verken elsker eller respekterer henne.
Nevn gjerne eksempler på klipp og samtaler de har hatt der det kommer frem at han elsker henne, for jeg ser kun tegn på at han ikke engang forholder seg til henne.

34
Endelig!

På tide å høre Ella si tydelig i fra!!

35

Hun så ifra, men ble tydeligvis redd av sin egen reaksjonen og prøvde panisk å få kontakt med han .

36

Hun burde ikke unnskylde seg. Hun sa NEI, og Mats bare fortsatt.

37
Respektfull

Hun sa aldri "nei". Istedet brukte hun vold, fordi han ikke hadde forstått hennes ordløse "signaler".

Du vet, for mange gutter er "nei" det første ordet vi lærer å si. For jenter er det tydeligvis annerledes. Enkelte klarer ikke engang å høre forskjell på "du behøver ikke" (sic!) og "nei". For å være helt klar: "Du behøver ikke" betyr at "det er fint hvis du vil, men det er ikke et krav". Mer eller mindre det motsatte av "nei", altså. Faktisk bare et hakk under "jeg krever at du gjør det".

Det er faktisk helt utrolig at så mange har sett en video med vold i nære relasjoner, og ender opp med å diskutere i hvilken grad offeret gjorde noe galt, og i hvilken grad utøveren ble krenket...

38

Når sa hun egentlig nei? «Mats, du trenger ikke» er virkelig ikke det samme som å si nei!

39

Jeg tenker at det er poenget i scenen. Hun roper "jeg sier jo nei", når hun ikke har sagt nei, men det roper nei inni henne uten at hun tar sin egen stemme på alvor. Jeg tror hun sier "jeg sier jo nei" like mye til seg selv. Det som har vært inni henne hele tiden sprikker. Det spiller ingen rolle om hun har sagt nei før eller ikke. Kroppen hennes har sagt nei veldig lenge. Verken hun eller Mats har tatt hensyn til det. Å lytte til sin egen kropp er veldig viktig. Det avhenger av at man tar seg selv, sine egne følelser og reaksjoner og sin egen kropp på alvor. Har respekt for seg selv.

40
Respektfull

Man skal respektere mange ting. Ikke minst skal man respektere at når man har valget mellom å si "nei" eller å sparke hardt nok til å kaste noen i bakken, så skal man si "nei". Velger man galt, er man en voldsforbryter. Faktisk.

"Kroppen min sa dette og hint, og så ble jeg forvirret og sparket henne i gulvet" vil IKKE fungere som unnskyldning for en mann/gutt, når politi, aktor og dommer ber om en forklaring. Legg til et forsøk på å skylde på henne, fordi hun ikke lyttet til kroppen hans, og det blir forvaringsdom. Nå er det i praksis annerledes for kvinner/jenter, men det er en praksis som ikke bør fremstilles som uproblematisk i en ungdomsserie.

Faktum er, kvinner og jenter flest kan sparke hardt nok til å gjøre betydelig skade. I dette tilfellet, om han hadde slått hodet i dørkarmen, og det var virkelighet, ville det endt på legevakten, med en dårlig unnskyldning om hvordan han rygget baklengs inn i en dør, klossete som han er.

I den grad serien ønsker å si noe om kommunikasjon og forhold, bør neste episode gå inn på hvordan manglende kommunikasjonsevne kan føre til vold, særlig når det kombineres med dårlig impulskontroll og liten respekt for den andres integritet. Om det ikke skjer, så har vi en ungdomsserie fra NRK som rettferdiggjør kvinnelig vold mot gutter/menn.

Så får vi se...

41
siri

hun sa ihvertfall ikke ja. og hvis den du vil ha sex med ikke sier ja eller gir tydelige signaler om at de vil det samme, så SKAL MAN IKKE FORTSETTE. synes det er veldig bra om de tar opp dette temaet.

men allikevel, frem til nå synes jeg det er fair at folk at forsvart mats litt. han har vært ganske irriterende og litt selvopptatt (men skjønner helt ærlig å være litt selvsentrert i slutten av skriving av bacherlor oppgave, var det selv, men prøvde jo å ikke la det gå utover andre så mye som mulig), men jeg tror mange har prøvd å lese ALT han gjør som negativt fordi man vil gjerne at ella skal ha "rett" i å være utro med simen.

men nå han mats virkelig gjort noe galt. og dette er et problem som er alt for vanlig og jeg håper serieskaperne virkelig tar opp dette på en skikkelig måte. jeg har selv opplevd lignende situasjoner, hvor man må ty til å være veldig fysisk og/eller rope (aldri med en kjæreste da) og det er skikkelig ekkelt og bør aldri være nødvendig.

42
Huff!

En ting er om du har ropt, før du har prøvd å si "nei" på en rolig og sivilisert måte. Det vil i så fall være upraktisk, uhøflig og ufornuftig. Imidlertid, om du har sparket noen i gulvet, før du har prøvd å si "nei", er det en langt verre sak. Personlig gir jeg alltid en klar advarsel før jeg tyr til voldeligheter...

43
Ingrid

Kun ja betyr ja, helt enig i det. Men det er en liten forskjell når man har vært i et forhold en stund i forhold til når det er med en ny person eller i starten av et forhold.
Folk er ulike på hvordan man får lyst på sex, og noen trenger kanskje litt tid før de kommer i stemning. Det gjelder særlig mange jenter, som ikke nødvendigvis får den "pling"-beskjeden om at NÅ vil de ha sex. Og da er det vanskelig å si helt klart ja eller nei med en gang, fordi man ikke vet om man kommer til å få lyst ennå. Og man sliter kanskje selv med å ta initiativ. I slike tilfeller syns jeg gutta må få prøve seg litt fram, ellers kan de jo ende opp i et sex-løst forhold. Og det tror jeg ikke noen av partene ønsker.

I dette tilfellet er jeg glad for at Ella klarte å kjenne etter at hun faktisk ikke hadde lyst og klarte å si tydelig nei. Hun kunne jo prøvd å si nei før hun sparket ham unna, det er fullt mulig at Mats er kapabel til å ta i mot en så klar beskjed. Men jeg tror Ella fikk litt panikk, og at hun derfor ikke klarte å styre handlingen fullstending. Og det er kanskje ikke så rart, siden hun er vant til å bare flyte med på det som skjer og ikke til å ta selvstendige valg. Håper dette er starten på at hun får øvd på å "tenke sjæl".

44

Prøve seg frem? Ende opp i et sexløst forhold? Man må da kunne kommunisere,rett og slett gi og motta beskjeder og signaler fra hverandre, når man er i et forhold. Hvis noen ender opp i et sexløst forhold bør de ikke være sammen i det hele tatt for da er det nok helt mismatch. Og synes Ella sa klart i fra. Kan ikke forstå at noen fortsatt har lyst å ha sex med noen som er helt uinteressert og trekker seg unna slik som Ella gjør. Han overkjører henne helt og driter i hva hun sier fordi HAN skal ha sex med henne som om hun er en maskin. Og dessuten, så du Ella med Simen eller? Pling. Lyst på sex.

45

Hun sa nei når hun snakket om at hun ville ha vann

46
No means no

Nei betyr nei uansett hvordan det blir sagt eller uttrykt

47
Respektfull

Og "ja" betyr "ja", uansett hvordan det blir sagt eller uttrykt? Vår forfedre brukte hundretusener av år på å utvikle et verbalt språk, og nå skal resultatet forkastes som irrelevant i kommunikasjonssammenheng?

Vil du si noe, må du si det. Inntil du har sagt det, har du ikke sagt det. Det kan være slitsomt å måtte fortelle noe du syns at folk burde ha skjønt. Tro meg, jeg vet. Jeg fortalte nettopp noen at "vil du sin noe, må du si det" og "inntil du har sagt det, har du ikke sagt det". Snakk om selvinnlysende ting!

48
Ingrid

Kun ja betyr ja

49

Jo, hun prøver å si nei uten å være avvisende...

50
Huff!

"Nei" er en avvisning. Du kan ikke avvise uten å avvise. Å si noe uten å være avvisende, betyr at hva man enn ellers måtte klare å si, sier man definitivt ikke "nei". Det virker som om mange har problemer med å forstå dette enkle lille ordet, som er så enormt viktig å beherske!

51

Allt i Ellas kropsspråk sae nei.
Det er også en måte at sie nei. Specielt til en person, som burde kjenne Ella veldigt bra.

52
Respektfull

Nei. Alt i hennes kroppsspråk sa "kanskje". Alt i hans kroppsspråk sa "si ja, da vel". Han brukte aldri makt. Hun kunne, på et hvilket som helst tidspunkt, ganske enkelt gått på kjøkkenet og fylt seg et glass med vann.

Det er mange måter å si "nei" på. Man kan, for eksempel, si "stopp", "stans", "njet", "jeg vil ikke", "dette er ikke greit", "jeg vil at du skal gå", "ikke gjør det", med mer. Det finnes til og med kroppsspråk som er klart og tydelig nok til å erstatte ordet "nei". Man kan, for eksempel, gå sin vei. For eksempel til kjøkkenet, for å drikke litt vann. Å gå inn på soverommet og legge seg ned på sengen kvalifiserer imidlertid ikke. Det er hva hun faktisk gjorde: Hun gikk, på egne ben, for egen kraft, inn på soverommet, og la seg ned på sengen, uten at han da hadde noen som helst fysisk kontakt med henne.

Så, på den ene siden så hun tidvis litt tvilende ut. På den andre siden gikk hun inn på soverommet og la seg ned på sengen. Det kan kanskje diskuteres hvilket signal han burde forholdt seg til. Det kan imidlertid ikke påstås at ALT i hennes kroppsspråk sa "nei". Det var heller aldri noe signal som var slik at man med rimelighet kan kreve at alle skal forstå, til enhver tid. Fordelen med ordet "nei" er at alle forstår det, til enhver tid. I alle fall både forstår og bruker gutter ordet.

Om jenter ikke lærer noe som helst annet om kommunikasjon, må de lære at å gå inn på soverommet og legge seg på sengen IKKE betyr "nei". Det er kritisk nødvendig. Det er også katastrofalt at det må forklares med teskje.

53

Hun sa det med hele kroppsspråket, trenger ikke si ordet "nei"

54
Julie

Enig, viktig forskjell. «Du trenger ikke» virker beskjedent, nei er klar tale

55
Respektfull

Det er ikke bare uklar tale. "Du trenger ikke" modifiserer et krav til en forespørsel. Det betyr, rent definisjonsmessig, at "det er ønskelig, men ikke påkrevd". Sagt på en annen måte: Det betyr "ja". Unntaket ville vært dersom de snakket dansk. Jeg er imidlertid ganske sikker på at de snakket norsk. Ihvertfall gjorde han det, og hun hadde en farlig god etterligning av språket vårt.

Kanskje burde han ha skjønt at hun ikke var istand til å uttrykke seg, og dermed ute av stand til å gi samtykke. At hun, mer eller mindre, var å regne som døddrukken eller bevisstløs. Det ville vært riktig konklusjon, men å anta slikt om våkne kvinner/jenter blir fort tatt ille opp...

56

Kroppsspråket hennes sa nei..? Vel, Mats hørte: "Jeg føler meg ikke så deilig" ..og han tenkte kanskje: "jeg skal vise henne at jeg synes hun er deilig" Plutselig fikk han en fot i fleisen...

57

Problemet med at det kun er kroppsspråk som sier nei er at det noen ganger er vanskelig for folk å tolke. Man skal selvfølgelig ikke ha sex med folk som ikke vil, men når man har vert kjærester lenge sier man jo ikke uttrykkelig «ja jeg vil ha sex» hver gang. Føler ikke han er et dårlig menneske for å ha misforstått denne situasjonen, det er jo helt vanlig at sånt skjer. Han respekterte jo at hun ikke ville når hun sa skikkelig i fra.

58

Hvis man etter hvert slutter å spørre eksplisitt om den andre vil ha sex, eller slutter å kommunisere om det, så må det være fordi man kjenner hverandres kroppsspråk så godt at det ikke er nødvendig. Hvis man er usikker på den andre og om vedkommende egentlig vil, så spør man, uansett hvor lenge man har vært sammen.

59
Huff!

Og hvis man ikke er usikker, men likevel tar feil?

Enten må man alltid spørre, uansett hvor sikker man føler seg, uansett hvor lenge man har vært sammen, og uansett hvor godt man (tror) at man kjenner hverandres kroppsspråk, eller så må man stole på at den andre behersker ordet "nei".

I Sverige er lovforslaget nå at man skal spørre eksplisitt før hver "eskalering", ellers er det voldtekt.
- Er det greit at jeg kysser deg?
- Er det greit at jeg tar på deg utenfor klærne?
- Er det greit at jeg knepper opp buksa di?
- Er det greit at jeg tar av meg blusen?
- Er det greit at jeg legger meg ned i sengen?
- Er det greit at jeg tar på puppen din, nå som du er naken?
- Er det greit om jeg berører penisen din?
- Er det greit om jeg...

På toppen av det hele, skal det være "entusiastisk samtykke". Nøyaktig hvor entusiastisk det må være, og hvordan man eventuelt skal måle graden, har de ikke kommet inn på.

Hvilke ytterligheter enkelte begir seg inn på, for å unngå ordet "nei"...

60

Til S:
Jeg har vært sammen med kjæresten i snart fire år, og vi sier "ja jeg vil ha sex" hver gang fortsatt, enten med ord eller veldig tydelige handlinger, fordi samtykke er så ufattelig viktig.
Kommer ganske tydelig frem her at samtykke aldri blir snakket om mellom Ella og Mats, ellers hadde hun nok vært mer komfortabel med å bare si nei verbalt.

61

Det kommer nu. ENDELIG sagde hun nej, så det ku mærkes.

62
Ella

Enig, hun burde ikke unnskylde seg. Bare ikke det blir sånn at hun får så dårlig samvittighet og skal gjøre det godt igjen. Og sier alt var hennes feil og blablabla. Og han bare fortsetter som før.... DA BLIR JEG SUR! (Å hjelp, nå når jeg har sagt det tør jeg nesten vedde på at det blir sånn??)

63

ohhhh hjelp, endelig!! det trenger å skjer noen gang

64
Klipp!

Damn

65

Men... helt ærlig, hvorfor blir hun så stressa og lei seg av å havne i krangel med han, eller til og med slå opp? Hun er jo ikke forelska..? Klarer liksom ikke helt å forstå den karakteren der... Hva er det hun vil liksom?

66

Husk at ikke alle er som DEG. Veldig mange er som Ella. Kjæresten min er som Ella. Ufattelig konfliktsky og er mer opptatt av å please alt og alle. Jeg er mer utadvendt og kan være overkjørende, men passer alltid på å unnskylde meg hvis jeg er overkjørende og alltid forhøre meg med henne om at hvis hun sier feks ja til å bli med et sted, at hun er 100% sikker på at det er det hun vil. Man må tilpasse seg hverandre og man må alltid ta hensyn til hverandre. Når man er 19-20 så klarer man nok ikke det like bra, spesielt hvis man ikke har møtt en person før som er som Ella. Redd for å si fra. Man må lese kroppsspråk. Tonefall i stemmen osv.

67
Erik

Er det ikke slitsomt å være kjæreste med noen som har kommunikasjonsevne som et småbarn?

68
Matss

Jeg hadde også en kjæreste slik som Ella. Det var ikke helt min ting, det var liksom så slitsomt. Jeg måtte alltid dobbeltsjekke om hun mente det hun sa. Jeg måtte fiske ut tankene hennes og følelsene om jeg mistenkte at det var noe hun ikke sa, for hun ble aldri å ta initiativ selv. Grei jente hun, men hun var liksom så... uselvstendig. Noen gang virket det som om hun følte at alt var alle andre sin feil, uansett hva, for ingenting var hennes ansvar i utgangspunktet. Nei altså, dette forholdet varte ikke, og selv om jeg savner henne så vil jeg gjerne være sammen med noen som også har en stemme! Ella i serien ser ut til å utvikle seg en ❤️

69
Julie

Hu er kanskje ikke forelsket, men han betyr nok mye for henne

70

Hun er jo ikke vant til at sige hvad hun vil. Og hun er vant til at lade sig tromle. Det tager tid at vænne sig fra.

71

hun er jo blank... Hun ved det ikke endnu.

72

Dette blir bare dårligere og dårligere

73
Mats er en dust.

For en dust! Mats burde kunne ta i mot en beskjed om at Ella ikke vil på en langt bedre måte!

74

Jeg har liksom alltid forsvart Mats, men det her var virkelig ikke greit.

75
Ugreit ja

Jeg har oppfattet ham som ganske grenseløs.
Sammen med en dame som sier tydelig ifra kunne han fungert, hvis hans ego tillot ham det, men sammen med en så konfliktsky person som Ella så kan denne dynamikken de har blitt farlig i lengden.

76
Erik

Allerede farlig. Hun bruker vold istedet for ord.

77

Det er lov å si NEI

78
Erik

Nettopp! Det er mye bedre å si "nei", enn å sparke ned folk. Ella trenger å lære det.

79
Simen

Stor kontrast til Simen, som sa "unnskyld" etter at de hadde kyssa første gang, for han var redd han gikk frem for fort.

80

o alla tjejer vet att en simen egentligen inte existerar i verkligheten men det är kul att se på film och tv.

81
Respektfull

Simen eksisterer. Imidlertid er virkelighetens Simen oftest for redd til å nærme seg jentene, og når han gjør det, er han så klossete at han avvises summarisk.

82

Jeg hadde en kjæreste som Mats da jeg var 19. Han ville ha sex hele tiden, noen ganger flere ganger hver natt, også mens jeg sov, og jeg ville nesten aldri. Jeg var glad i ham, men han respekterte ikke mine grenser, så det fungerte ikke. Nå har jeg en kjæreste som viser meg at han er der hvis jeg vil, som første gang vi kyssa bare holdt ut armen slik at jeg kunne gå inn i den og kysse ham hvis jeg ville. Simen finnes. Og sånne som Ella må aldri slå seg til ro med en sånn som Mats.

83
simener finnes

Da min nåværende samboer kysset meg for første gang, spurte han om lov. Synes det var skikkelig søtt <3

84

Hehe. Jeg har vært sammen med en «Simen» i flere år nå, jo, de finnes.

85
Til?

Om ikke gutter er som Simen in real life, så er det fint at de får se det her. Da tror jeg de kan lære en ting eller 2. Alle jenter ønske seg en kjæreste som respekterer de og som ser de.

86
Julie

jeg tror Mats sin oppførsel er ganske vanlig, mange gutter trenger klar tale, han har jo lov å prøve seg og respekterer at hu sier nei

87

“Glad vi ikke krangler” sure

88
Consent is simple, ya dumb b

NEI ER NEI, MATS.

Hadde det vært Simen, hadde han spurt, men han hadde uansett ikke trengt å spørre, for Ella er allerede forelsket i ham.

89

Syntes det blir for dumt å hate Mats fordi han feiltolket denne situasjonen. Når man får vage signaler er det for enkelte veldig vanskelig å oppfatte hva folk mener. Det er heller ingen som går rundt og gir uttrykkelig samtykke hver gang man har sex når man har vert sammen en stund, så å si at consent er consent og at det alltid er en sykt enkel grense å se blir for teit. Det var dumt av han, ja, men han er ingen voldtektsmann. Hadde han vert det hadde han prøvd seg videre etter at hun sparka han vekk.

90

Helt enig med S, jeg hadde syns det var kleint om kjæresten min spurte meg "er du sikker på at du vil ha sex" hver gang. Turn off..
Mats er kanskje en litt intens type, og en dårlig match for Ella, men syns ikke dette scenarioet tyder på at han er så kjip som folk skal ha det til. Uheldig reaksjon; ja. Men han følte seg sikkert litt urettferdig behandlet da hun kunne sagt ifra på annet vis enn å sparke ham Ella er elendig på kommunikasjon, og det er hennes ansvar. Hun må finne en mellomting mellom å si "du trenger ikke.." og å sparke ham vekk! Feks: "Mats, jeg er seriøs; slutt! Jeg må hente meg litt vann, og er ikke så keen på sex akkurat nå!"
Blir så oppgitt over mennesker som er så konfliktsky som Ella, til og med til kjæresten! Andre kan ikke klandres dersom du selv ikke klarer å ytre behovene dine tydelig.

91
July

Mennesker kommuniserer til 70% med kroppspråk, 20% med tonefall og KUN 10% med hva som faktisk sies. Og med den vitskapen trenges ikke ett verbalt nei. Dette er ei vitenskapelig kjennt faktum. Hvis man, som Mats, er en person som sliter med mellommennskelig kommunikasjon burde man gjøre seg helt klar på hva som menes.

92
Språk

Som en audiopedagog fortalte meg: En av de vanligste tingene man får høre fra tunghørte, er at "jeg får med meg alt jeg trenger for å forstå". Problemet er naturligvis at de ikke får med seg hva de ikke får med seg. Grunnen til at de insisterer på at de allerede får med seg alt, er at det er pinlig å gå med høreapparat, og det er pinlig å spørre opp igjen. Hvis det er pinlig å innrømme at det er noe galt med ørene, hvor pinlig er det da å innrømme at det er noe galt med hjernen?

Så, det er minst to problemer med ditt forslag:
- De vet ikke nødvendigvis at de er dårlige på kroppsspråk
- De synes det er pinlig å innrømme, selv for seg selv

Til slutt er det naturligvis tull at bare 10% av kommunikasjonen kommer fra verbalt språk. Prøv å forklare veien for en kineser, eller spørre en kineser om å forklare veien for deg. Ikke minst: Absolutt all tydelig og presis kommunikasjon kommer fra verbalt språk, eller fra et lite sett spesifikke gester (f.eks. nikke, peke, holde seg for nesen). Kroppsspråk er alltid vagt, alltid åpent for tolkning, og aldri klart og eksplisitt definert. Det er et tillegg som kan brukes til å nyansere verbalt språk, men aldri til å erstatte det.

Hvis du vil si "nei" på en måte som alle forstår, er det absolutt ingenting som kan erstatte det faktiske ordet. Det er da heller ikke noe behov for å erstatte det. Det er vanligvis det andre eller tredje ordet man lærer, mens man fremdeles er spedbarn. Så enkelt er det å beherske dette lille ordet.

93

At man er forelsket vil ikke si at man har lyst hele tiden.

94

Forelskelse er ikke lik samtykke...

95
Volvo

Hvem var det Mats snakket med i begynnelsen av klippet? Jente-Chris fra Skam???

96

det er hun som var på det foredraget om feminisme og på 17. maifesten. hun studerer med Mats

97
Mette

Er nok ikke henne, men jeg er enig i at stemmen var litt lik 🙂

98
Jeg og

Jeg var helt sikker på at det var «jente Kriss...»

99

Hun i den blomstrete kjolen fra forelesningen om kvinnefrigjøringen i 1968 (som Ella snakket med der). Hun sto også og snakket med Mats på 17.mai klippet.

100

Eh nei?

101
Girlpwr

Endelig sier hun tydelig i fra og Mats stikker med halen mellom beina og ignorerer hennes forsøk på å prate. Det burde vekke henne opp litt.
Dagny sin sang på festen var vel også spot on, for det er nok bare en gutt som gjelder for Ella... ☺ Nå må hun bare rydde opp. ?

102

Hva heter sangen? 😀

103

Drink about 🙂

104

Godt at Ella siger fra, men gaaaaal denne serie er kedelig

105

Jeg veet ;--; Jeg trodde dette kom til å være klippet som skulle få sving i plottet, men så ble det bare en fisekrangel mellom Mr og Mrs Boring

106

helt sykt også hahah, men jeg kommer fortsatt tilbake og sjekker om det har kommet klipp...

107
Endelig

Endelig sa Ellla nei. Mats hører ikke etter. Jeg håper de tar seg en prat og blir ferdig med hele greia. Og så kan Simen og Ella dra på tur.

108
Jules

Shit, så utrolig bra at hun sto opp for seg selv!!
En annen ting som er bra med blank er at de gjør litt narr av studenter som er i den bobla si og tror hele livet handler om den jævla bacheloroppgaven. De skulle ha sett seg selv fra noen andres øyne. Gøy, blank-redaksjon!

109
Ja enig

Sant, og forsåvidt også at når noen stiller opp og er støttende når noen trenger det, så vil det ikke si at man bør venne seg til at hele relasjonen skal dreie seg om dem. Det kan være å utnytte andres tolmodighet, godhet og vennskap (her kjæresteforhold).

110
Fersken

ÅH! Det var deilig! Endelig hevet hun stemmen. Endelig sa hun NEI. Håper Ella utvikler seg videre til å bli et menneske med bein i nesen som klarer å ordne op i rotet hun har stelt i stand ved å være for medgjørlig og nølende. Og Ella, IKKE SI UNNSKYLD! Du sa nei, han hørte ikke etter, du sparket ham vekk. Det skal du aldri beklage.

111

Hun sa ikke nei tydelig nok sånn at Mats forstod det... Og jeg er enig i at man ikke skal beklage om man ikke ønsker å ha sex, men vold synes jeg virkelig ikke noe om og det mener jeg hun burde beklage

112
Hans sanne jeg

Så kom det frem, han får det ikke som han vil så blir han drittsur.
Han burde bedt om unnskyldning overfor henne, ikke bare gå.
Tydeligvis ikke interesseret i henne bortsett fra lettvint sex, drittsekk!!

113
Hanna

Nej, han var icke "drittsur"! Se det från hans perspektiv: han är glad och lycklig efter uppsatsen och festen, och tror att allt är jättebra i förhållandet med Elsa. Och så helt plötsligt förändras allting! Han blir chockad över att bli sparkad, han blir sårad över att bli avvisad, och mest av allt fylls han av sorg och skam när han inser att han har betett sig illa mot Elsa, till den grad att hon uppenbarligen kände att hon kunde sparka honom. Alla dessa känslor blir för mycket för honom att hantera, och därför flyr han från situationen, och går ut. Han är inte "sur".

114
Hanna

Unskyld, Ella heter hon förstås. 🙂

115
Mina

ja. hun heter ella. jeg har en drøvel bak tungen. den er rar haha har du en drøvel? jeg har ikke støvler. må kjøpe det eller be stemoren min om å kjøpe det. eller kanskje bestemoren min. hun har kanskje støvlene sine i en pappeske for hun trenger ikke støvler lenger, hun er på gamlehjem. Det er bra der.

Jeg kjenner meg igjen i denne scenen. Jeg kjenner meg igjen i det plutselige raseriet til Ella. Mats sitt blikk ga meg frysninger.

116

Ella var sammen med en anden, det heller ikke Ok.
Der er bare ingen, der vil forholde sig til, at Ella har løjet big time.
Hvorfor mon de er sammen. Har hun ikke brug for at mærke sig selv evt. uden fyre omkring sig.

117

At Ella har løyet rettferdiggjør ikke Mats sin oppførsel og mangel på grenser og manglende evne til å tolke tegn/følge med på hva som skjer men henne.

118

Jeg er enig i at det at Ella har løyet ikke rettferdiggjør Mats sin oppførsel, men jeg mener at Ella burde ha sagt ifra at hun ikke ønsket sex på en tydelig nok måte så Mats kunne ha forstått det...

Man kan ikke forvente at Mats skal være tankeleser og ja, han kan prøve å bli flinkere på å ta hint og tolke kroppsspråket til andre, men det er faktisk ikke noe som kommer naturlig for alle. (Jeg vet selvfølgelig ikke om Mats har noe særlig vansker med dette til vanlig, men han var berusa og da endres noen ganger oppførselen seg.)

Jeg er sterkt imot vold og mener at Ella ikke skulle ha sparket til Mats, hun burde heller ha prøvd å si "jeg vil ikke" eller noe i den duren og ja, det kan være vanskelig å gjøre, men man kan ikke forvente at alle rundt seg skal være tankelesere og vite hva man vil og ikke vil til en hver tid. Selvom man hinter til noe er det ikke sikkert hintet blir tatt og da burde han prøve på å være direkte.

Jeg synes selvfølgelig at voldtekt er galt, men om den ene misforstår og tror at den andre vil ha sex når den egentlig ikke vil så burde den som ikke vil ha sex prøve å si det på en måte så den andre kan forstå det så ingen må lide seg gjennom ufrivillig sex.

119
Fyfaen...

Det er så sykt hvordan mange her reagerer så fælt på Mats. Hvis man har kjæreste så forventer man vel at kjæresten skal være med på kjæreste-ting som for eksempel noe så enkelt som å kysse som Ella til og med trekker seg unna fra. Stakkars Mats kan fort føle at han ikke er god nok hvis det er sånn det skal være i forholdet. Greit nok når hun sier NEI så betyr det NEI. Det er jeg helt enig i. Men han sa faktisk Unnskyld på vei ut før han dro. Jeg synes Mats faktisk har en grei grunn til å være sur over det som skjer. Folk må slutte å være så en-synte i kommentarfeltet her. Se det fra fugleperspektiv selv om det er Ella vi følger i serien.

120

Sorry ass. Men Mats har ikke rett til å bli sur over at Ella kanskje ikke alltid er game. For det er å en vanlig ting i forhold. At man ikke alltid har lyst til å kose/klemme/kysse/ha sex. Et forhold består ofte av to personer. Som er individer med helt egne behov som ikke alltid er forenlig med det du never som «kjæreste ting».

121

Jeg er enig.

Man forventer kanskje å kunne gjøre kjæreste-ting med kjæresten, men det er heller ikke noe man kan kreve(som flere andre har skrevet). Og begge burde selvfølgelig ha lyst til det.

Jeg tror nok ikke at Mats egentlig er sur, jeg tror heller han er sjokkert over at Ella sparket han og kanskje han trengte litt tid for seg selv. Han sa "sorry" før han dro siden han forstod at han hadde gått for langt.

122
Mats

Jeg skjønner ikke hvorfor folk er så sinna på Mats? Ikke rart at han løper ut når hun spenner til han. Altså ærlig talt, det må jo gå ann å si i fra sånn at han forstår det. Det er ikke bra å være voldelig.

123
Gutt 17

Så enig med deg "Mats".
Jeg tror ikke jeg hadde forstått at det egentlig betød "nei" om noen sa "Du trenger ikke" til meg siden "du trenger ikke" vil si at man kan, men ikke nødvendigvis må gjøre noe. Jeg synes Ella burde vært tydeligere og heller sagt "Jeg vil ikke" elns da dette hadde vært enklere å forstå(synes nå jeg).

Vil også legge til at jeg har asberger som gjør så jeg har vanskelig for å tyde kroppsspråk og å forstå hva folk egentlig mener om de ikke er tydelige nok, så kan være bare jeg som ikke hadde forstått det og at det er helt annerledes for deg c; Jeg sier heller ikke at Mats har asberger/autisme, men hvem vet, kan hende han har det...

124

I så fall er det en god idé å spørre for å være sikker.

125
til gutt 17

Mats er minst 22 og har vært i et forhold med Ella ganske lenge, så han burde forstå det. For Ella, er det nok vanskelig å si jeg vil ikke, men hun gir mange hint ved å trekke seg unna, prøve å gå, ikke kysse tilbake, si at hun er veldig full (man skal ikke ha sex med noen som er overstadig beruset). Det skulle ikke en gang vært nødvendig å si "du trenger ikke", når hun allerede har sagt nei på så mange ulike måter.

126
Gutt 17 - svar

Forstår ikke helt hvorfor alderen hans er så viktig?
Og bare fordi man har vært sammen med/kjent noen lenge så betyr ikke det at man nødvendigvis forstår alt de mener.

Det virker som at Ella har vanskeligheter for å kommunisere hva hun egentlig vil/ikke vil og sånn er det nok for mange, men de fleste er ikke tankelesere og om man prøver å hinte til noe og den andre personen ikke forstår det så burde man prøve på en annen måte.

Jeg vil også si jeg er enig i at man ikke burde ha sex med noen som er overstadig beruset, men Mats hadde også drukket så han kan ha vært like eller mer beruset og kanskje fløy den kommentaren helt over hodet på han. Jeg vet ikke, jeg er ikke Mats. Og Ella kunne ha ønsket å ha sex selvom hun var full.

Som sagt så forstod jeg ikke på noe av hintingen at Ella ikke ville ha sex og tydeligvis forstod ikke Mats det heller.

127
Til FyFaen!

Nei er nei - og det bør alle lære seg! Mats har bare kjørt på i sitt løp hele tiden. Når har han noen gang hørt på det Ella har forsøkt å si? Det er derfor vi reagerer.

128

Pissprat! Samma hvor mye kjæreste man er (eller gift for den saks skyld) , har ingen rett til å kreve noe som helst av den andre - hverken kyss eller noe mer.

129
Swirl

Du kødder nå? Man kan ikke forvente eller forlange klining, klåing og sex bare fordi man er kjærester. Han kan gjerne føle seg avvist, men han har ingen rett til å bli sur.
Om du er en ung jente; vær så snill og forstå at ingen gutt har rett på deg og kroppen din.

130
Serr ???

Mener du virkelig det alvorligt? At hvis man har en kæreste, må man bare forvente at man skal kysse og have hevet sine bukser af selvom man ikke har lyst ????
Sex/seksuelle aktiviteter er ALDRIG en selvfølge! Det skal ALTID være 100% lystbaseret fra BEGGE parter! Come on bro

131

Det där nei kändes som att det symboliserar hela deras förhållande, ”hörde du inte..., jag sa nei?”. Ella fick nog av att Mats inte lyssnar, han ska hela tiden ha ordet. Och även tidigare när de har haft sex och Ella väldigt klart visar att hon inte vill så har mats inte lyssnat och struntar i de signalerna som Ella ger. Nu fick hon nog!

132
Gutt 17

Det er ikke alle som kanskje forstår at den andre ikke vil uten et tydelig "nei"

133
Synvinkel

Men du har helt rätt att vissa inte förstår ett ”nei”. Vad jag har läst av tidigare kommentarer, som inte jag heller tog i åtanke att personer med Aspbergers/autism kan ha svårt att se mellan raderna och där måste man vara tydlig. Men oavsett så ska man inte förminska Ellas situation eller säga att hon överdriver då mats beteende inte var okej, iaf inte objektivt sett. Men för en person med autism/Aspbergers så kanske det var det till Ella sa nei till slut. Men det är bra att man tar med alla synvinklar eftersom världen inte är svart/vit.

134
Gutt 17

Synsvinkel: Jeg prøvde ikke å rettferdiggjøre det å ha sex med noen uten at de vil det, men jeg synes begge parter har et ansvar for å si ifra om det er noe de ikke vil og å finne ut om den andre vil, selvfølgelig kan misforståelser oppstå, men da kan det være lurt å prøve å kommunisere på en annen måte.

Nei: Kan hende Mats ikke har vanskeligheter med å ta hint osv., men vi vet ikke, noe som egentlig er synd.
Selvfølgelig er det kjipt om man har blitt voldtatt og den som voldtok slipper unna med det, men jeg mener allikevel at man har et lite ansvar selv for å prøve å si ifra at man ikke vil ha sex på en måte som den andre kan forstå. Selvfølgelig om det ikke hjelper om man så sier "Jeg vil ikke ha sex" så er det ikke mer man får gjort uten å prøve å komme seg unna(som kan være vanskelig). Og en person som ikke stopper etter et veldig tydelig "nei" som ingen burde kunne misforstå fortjener selvfølgelig å bli straffet for å ha voldtatt noen, men om det har oppstått en misforståelse og den som blir dømt trodde 100% at den andre ville, så er det jo kjipt å komme i fengsel/få straff, selvom det er straffbart å ha sex med noen som ikke vil det.

135

Nej det verkar vara den ursäkten många faller på, och som i många rättsfall där förövaren går fri för att offret inte explicit sa nej. Jag jämför inte Mats med en våltäktsman men menar bara att det påståendet är farligt. Nu vet jag ju inte Mats historia, om han har svårt att se mellan raderna men det verkar ju som att han märkte i torsdagens klipp att det var något som var ”off” med Ella utan att hon sa något. Så vad jag förstår så har Mats inte svårt att se mellan raderna..

136

Ella er utro. Mats fortsatte selvom hun sagde fra -der bliver godt nok overskredet nogle forkerte grænser. Forstår stadig ikke, hvorfor Ella ikke har slået op med ham, når nu hun havde lyst til at gå i seng med en anden.

137

Kanskje hun sender en fyllemelding til Simen, og så kommer han på besøk..?

138

Simen er jo kjempelei seg og sint på Ella fordi han føler seg brukt. Blir ikkeno hookups med Simen før han er overbevist om at hun er singel og vil ha ham, og bare ham.

140

Bra gjort Ella. Ta ett glas vatten, andas, och dumpa.

141
Dumpe ja

... hun får vel så vondt av Mats nå at hun tar han tilbake. Det hadde jo vært typisk, nå når hun endelig har sagt ifra ?

142
Jaaa!

Ella siger fra! Stå ved det!??

143
she brought it on herself

hun sa "du trenger ikkje" hu sa "nei" i et tullete og flørtete tonefall, det kan oppfattes feil, hun burde sagt nei hardere før hun går på han!

144

Jeg er enig i at hun burde sagt "nei" tydeligere siden Mats forstod jo ikke at hun ikke ville før han ble sparka, men jeg er ikke enig i at "she brought it on herself"

145
ærlig talt

les kommentaren din en gang til og slett den om du lever i 2018

146
ærlig talt

les kommentaren din en gang til og slett den om du lever i 2018

147
Nelly

Jeg synes det her en situasjon som mange kommer til å finne seg igjen i. Har opplevd lignende situasjoner da jeg var under 20. Og så at Blank redaksjonen tar dette opp!
Begge har drukket, han vil ha sex, hun vil ikke, sender signaler men sier ikke tydelignok ifra. Han er for full eller selvopptatt til å merke at hun ikke vil. Først når hun sparker ham, så stopper han.

Men mange der ute sparker kanskje ikke men la ham gjøre som han vil for å unngå krangel. Jeg tror dette klippet handler ikke om hvem som er den onde eller gode, men det handler om manglende eller veldig dårlige kommunikasjon fra begge sider. Som i forbindelse med for mye alkohol kan føre til en overgrepssituasjon.

Vi lærer:
1)La merke til signaler som kjæresten din sender. Eller enda bedre: Spør rett ut: "Har du lyst?"
2) Si tydelig ifra når du ikke har lyst. Når han/hun likevel ikke stopper, spark!

148
Først når hun sparker?

Dette handler om Ella! Hun er _dårlig_ til å si hvordan hun har det. Det gjelder ikke bare sex. Nå gjorde hun det for første gang, ved å sparke ham bort. Det betyr ikke at Mats måtte bli sparket for å slutte, jeg tror han hadde sluttet hvis hun sa "vet du hva Mats, i kveld har jeg ikke lyst" Men dette handler om Ella, som driver og finner ut av dette her, og nå gjorde hun det sånn. Bra for henne, men ikke noen feil hos Mats at han ikke fanger opp signalene, han har jo en kjæreste som sender svake signaler om nesten alt.

149
Andrea

Hun var avvisende både muntlig og fysisk på så mange måter før hun fikk nok og ropte. Så det stemmer ikke at hun bare sa "du trenger ikkje".

150
Swirl

Hun begynner med å si at "nå kjenner jeg hvor full jeg er", at hun ikke føler seg deilig, hun gir han bare et kjapt kyss, hun vil på kjøkkenet, hun prøver få oppmerksomheten hans gang på gang.. han fikk nok av innspill på at hun ikke ville.

151
Hallo?

She brought it on her self???? Er du dum eller??? NEI BETYR NEI!!!!

152
Serr ???

“She brought it on herself” really??? Har du hørt om #metoo? Din latterlige udtalelse er hvad der er galt med samfundet. Tænk lige over det. Der er ikke noget der hedder at man “brought it on herself”.

153
Samtykke og det der...

Seriøst?! Hun sa ikke nei på riktig måte og derfor kunne han bare ture på? Samtykke er tydeligvis en tricky greie ?

154

nei er nei

155

Hoppas du skojar nu, för den enda anledning till varför du skulle skriva något sådant är för att väcka många reaktioner, eller?

156

Äntligen! Följ ditt hjärta! Slå opp med Mats.

157
Altså...

Blir litt forferdet når jeg leser kommentarene og hvor fort folk er i strupen på Mats. Ella sa faktisk ikke 'nei' hun sa 'du trenger ikke'.Når du er sammen med en person over lang tid og er full i en slik situasjon er det faktisk ikke så lett å forstå at den andre ikke vil ha deg fra et vagt 'du trenger ikke' (selv om man burde det ja, men alkohol fucker lett med sosial intelligens og man tar ting for gitt hvis man ikke får klar beskjed). Er rimelig sikker på hvis hun hadde gitt klar beskjed og faktisk sakt 'Nei Mats' så hadde han antakelig tatt hintet. Forstår at det at han ikke helt fatter at hun ikke er gira er litt kleint og ekkelt, men makan til hvordan folk overreagerer i dette kommentarfeltet. Han virket oppriktig sjokkert og lei seg over hele episoden når han stormet ut, ikke som noen 'voldtektsmann' som de fleste her inne ser ut til å mene han er. Off, blir bare så oppgitt over hvordan alle kan elske Ella og hennes flaws men Mats skal være den store stygge ulven hele tiden når han aldri faktisk har prøvd å voldta Ella eller vist noen intensjon om det.

158

Om man har asberger/autisme så har man ofte til og med i edru tilstand en noe eller mye lavere sosial intelligens enn andre, kan hende Mats har det, men jeg vil tro i en mild grad

159
Orda

Det var tydligt att hon inte ville.
Det handlar inte om att han är ond och hon god. Men han behöver vässa sina sociala tentakler
...och det är han inte ensam om

160
Joda

Hun vil ikke gi et ordentlig kyss, hun holder kroppen sin unna hans når de kysser, hun sier hun vil ha vann, hun prøver å trekke seg unna, hun sier Mats i et tonefall som ber han stoppe -hun prøver flere ganger å si på en pen måte at hun ikke har lyst! Og som vanlig respekterer han ikke grensene hennes. Sånn har det vært i ukevis. Til slutt får hun nok, endelig.

161
Skamvie

hon har gett honom flera hint i förväg, både via ord och via kroppen som var tydliga signaler att hon inte vill. jag antar MAts hade heller inte lyssnat på ett "nei mats" om han redan har ignorerat alla andra signaler hon har gett. han har alltid fått som han ville, hon har aldrig sagt något när hon inte ville.
värst av allt tycker jag dock är att han inte ens titta på henne och bara går ur dörren direkt! det är SÅ weird. liksom, är man i ett förhållende och gjort nåt fel kanske man säger lite mer än bara "sorry" och går och hämta ett glas vatten och tar det lugnt och prata och stanna med varandra. inte att man springa dörren direkt. det är ju jättekonstigt beteende hos mats.

162
Semiforerer ikke

Mats skjønte ikke "hintene". Skjønner man ikke, kan man heller ikke etterfølge. "Nei" ville han skjønt, og dermed kunnet etterfølge. Om han faktisk ville gjort det, får vi aldri vite. Å ikke forstå "signaler" er imidlertid en dårlig indikasjon på om man forstå direkte tale.

Noen har vanskeligere for slikt enn andre. I Mats' tilfelle er det neppe noen diagnose (men hvem vet). Også folk som er innenfor "normalen" har forskjellige evner på forskjellige områder. Det blir voldsomt urettferdig om vi setter en moralsk verdi på evnen til å forstå kroppsspråk, men ingen verdi på evnen til å være tydelig. Det finnes mange mennesker som aldri vil bli flinke til å forstå vage hint, uansett hvor gjerne de vil, men nesten alle forstår og kan bruke ordet "nei" fra ettårsalderen av, og absolutt alle studenter behersker det. Ella kan utvilsomt si "nei", hun bare vil ikke. Mats forstår ikke vage signaler, og vil antagelig aldri bli flink til det, enten han vil eller ikke.

Det hele kommer an på om man mener at mennesker har en større plikt til å forstå vage signaler enn de har til å kommunisere tydelig. Du synes at alle er forpliktet til å forstå vage signaler, og anser de som mangler evnen som potensielle voldtektsforbrytere. Jeg synes det er forferdelig intolerant, fordomsfullt og fordømmende.

Et råd om det skulle skje deg: Det er ikke "weird" å gå din vei, om kjæresten din "kommuniserer" gjennom voldsbruk. Det er både forståelig og klokt. Kom deg unna, så fort som mulig, og ikke kom tilbake før han/hun eventuelt har oppsøkt hjelp for problemet. Selv da bør du imidlertid tenke deg om.

163

Skamvie, jeg er så enig. Synes også set var veldig rart at han bare løp ut medengang.det er forståelig om han ble skamfull, flau, sjokkert. Men bare løpe og så ikke ta telefonen. Være utilgjengelig.

164
Halloa

Vigtigheden af samtykke forsvinder jo ikke fordi man har været kærester i lang tid, eller fordi man har drukket alkohol? Det er jo et kæmpe samfundsproblem, at man bare antager, at fordi man har været kærester længe og/eller er fuld, så er det okay ikke at fatte en hentydning? Mørk stemningen, eller SPØRG.
Jeg er helt med på hvad du siger, men det er lige præcis det der er galt i samfundet, og hvis man aldrig pointerer det så ændrer det sig jo ikke. Det er et mega vigtigt afsnit 🙂

165
Semiforerer ikke

Grunnen til at det er okay å ikke fatte en hentydning er at ikke alle har evnen. For deg, meg og mange andre, er det et spørsmål om vilje. For enkelte er det ikke. De klarer rett og slett ikke å plukke opp signalene. Å kreve at de skal er både meningsløst og hensynsløst. Derimot klarer alle både å si og forstå "nei". Dette er grunnen til at tydelig, verbal kommunikasjon er ekstremt viktig.

Å alltid spørre er en grei nok standard å sette. Imidlertid, sett deg ned, se en gjennomsnittlig romantisk serie/film, og skrik "VOLDTEKT" hver gang noen blir intime uten å spørre eksplisitt. Tell antall ganger politiet kommer på døra.

Det er mye som tyder på at folk ikke faktisk synes at samtykke alltid bør uttrykkes eksplisitt og verbalt. Da må folk lære å si "nei".

166
Serr ??

så man skal sige udtrykkeligt nej før det er gyldigt? Hold op... du kommer bare med en masse undskyldninger for grænseoverskridende adfærd

167
Semiforerer ikke

Før det er "gyldig"? Det tar jeg ikke stilling til. Men, det må sies eksplisitt før det er rimelig å kreve at det blir forstått av alle. Man skal definitivt si klart fra før man bruker vold. Vold må aldri erstatte ordet "nei".

168
Andrea

Hun var avvisende både muntlig og fysisk på så mange måter for hun fikk nok og ropte. Så det stemmer ikke at hun bare sa "du trenger ikkje".

169
Semiforerer ikke

Det var ikke slik at "hun fikk nok og ropte". Det var slik at hun la seg ned på sengen, sa "du trenger ikke", brukte vold, og så ropte. Om en gutt hadde lagt seg ned på sengen, ei jente hadde begynt å kneppe opp buksa hans, han hadde sagt "du trenger ikke", og han så hadde sparket henne hardt nok til at hun ble kastet i gulvet, ville vi neppe hatt noen diskusjon om hvorvidt han burde brukt ordet "nei" før han brukte vold. Det ville vært åpenbart for alle: Du bruker ord, før du bruker vold.

Gjelder det for gutter, gjelder det for jenter. Gjelder det ikke for jenter, så gjelder det ikke for gutter. Så blir spørsmålet om du syns det er helt OK å slenges i gulvet, neste gang du klår litt på kjæresten din, og han syns du burde skjønt at han ikke er i humør.

Sagt på en annen måte: Skal vi kommunisere med ord, eller med vold?

170
Blair

Enig!

171
Gjest

Skjønner ikke hvorfor dere forsvarer noen av de her. Ella burde ikke sparket han. hun sa ikke nei. hun sa at han ikke trengte. Hun kan for være ærlig om d som skjer med hun og Simon heller.

172
Til "hehe" og "Andrea"

Andrea: Jeg ser ikke noe til at Ella er avvisende... Ella kysset Mats, ja, hun trakk seg litt unna, men hun holdt fortsatt hendene hans, hun gikk frivillig inn på rommet og la seg frivillig ned i sengen.

hehe: "Helt fantastisk at hun sparket han" Ja, fordi vold er jo super bra... -.- Jeg tror nok at om Ella bare hadde sagt "Nei" litt tydeligere så hadde Mats forstått at hun ikke ville. Jeg forstår heller ikke helt at Ella ikke vil det før hun sparker til han. Det er selvfølgelig ikke alltid man trenger å gi et tydelig "nei", men om folk ikke tar hintene dine er det lurt å bare være tydelig så de forstår at du ikke vil.

173
Hehe

Vold er ikke superbra nei, men Ella og Mats sitt forhold har de samme komponentene som de forhold som på sikt kan bli fulle av nettopp vold, voldtekt og kontroll.
Mats ser på alle Ella sine forsøk på å fremme sin mening som grunnlag for forhandling som han skal vinne. Han lar henne aldri vinne en diskusjon, alt er på hans premisser. Til og med invitere venninnen hennes med til India foran nesen hennes heller enn å la henne få bestemme noe selv.
Ni ganger avviser hun ham i dette klippet, og man skal altså mistolke folk en god del om man oppfatter "nei, nå skal jeg ha meg vann" til å bety at hun har lyst på sex. Hadde hun ikke sparket ham så hadde dette trolig blitt en voldtektsscene, for det var nummeret før det var.
Håper inderlig på en ny samtykkelov, der kun aktivt samtykke er greit før man durer på og prøver å ligge med noen som ikke vil.

174
Meg igjen^^

Jeg mener vold ikke er bra i det hele tatt, men folk er vel forskjellige...

Bare fordi noe har de samme komponentene/et utgangspunkt som kan gjøre så det utvikler seg til noe så betyr ikke det at det gjør det...

Jeg forstår ikke hvor du får fra at "Mats ser på alle Ella sine forsøk..." Jeg husker heller ikke å ha sett dem ha en diskusjon, ihvertfall ikke noe stort og jeg føler ikke han mener alt må være på hans premisser. Jeg føler Ella er litt som jeg var da jeg var yngre; en som finner seg i alt og lar andre styre... Og om du finner deg i alt og lar andre styre livet ditt osv så er det ikke så rart om det virker som at ting foregår kun på andres premisser eller?

Jeg tror nok Mats bare mente det godt med å invitere Susanne med til India sånn at Ella skulle ha noen å være sammen med når han og Parsa skulle klatre, han tenkte kanskje at Ella ville kjede seg og at det kanskje ville være fint å ha med en venn+han følte kanskje også at da slapp Susanne å være igjen alene i Oslo(noe Ella sa at hun syntes var litt dumt)... Det er ikke alltid folk mener noe vondt med det de gjør, men det kan være vanskelig å se det gode i folk man ikke liker så godt.

Jeg forstod ikke at hun ikke ville ha sex før hun sparket til Mats, men jeg har ikke så lett for å ta hint/tolke kroppsspråk siden jeg har asberger. Og jeg tror selvfølgelig ikke at "Jeg vil ha vann" betyr "Jeg vil ha sex" og jeg håper ikke andre gjør det heller. Men bare fordi man vil ha vann betyr ikke det at man ikke vil ha sex.

Og hvordan kan du vite hva som hadde skjedd om Ella hadde klart å si ifra at hun ikke var keen på sex uten å sparke til Mats? Jeg er sikker på at om Ella bare hadde sagt tydelig ifra at hun ikke ville ha sex så hadde Mats gitt opp å prøve. Han er ikke et monster selvom mange her i kommentarfeltet tydeligvis gjerne vil at han skal være det...

Uansett er jeg sikker på at om rollene hadde vært snudd så hadde Mats fortsatt vært "den store stygge ulven" og fått skylden da også(tatt halvveis fra noen andre her i kommentarfeltet, men jeg må si at jeg er enig)
Hadde Mats ikke klart å få Ella til å forstå at han ikke ville ha sex og så sparket henne bort så hadde nok folk i kommentarfeltet fokusert på sparkinga og fremstilt Mats som "ond" fortsatt selvom som du sier "Hadde hun(eller han om det var motsatt) ikke sparket til ham(henne) så hadde dette trolig blitt en voldtektsscene, for det var nummeret før." Om du fortsatt hadde ment det samme om rollene var snudd, så fint, du beviser da at du ikke synes voldtekt er greit uansett om det er menn eller kvinner som utsettes og utfører.

Jeg synes heller ikke voldtekt er bra og heller ikke andre typer vold, så supert om det hadde kommet en ny samtykkelov, men misforståelser kan oppstå og om ting er uklare eller vage så kan folk tro at de har fått et "ja" uten at det egentlig er det.

Jeg synes også at ansvaret burde ligge litt på begge parter og at det ikke bare er en som må være tankeleser og kunne ta alle hint og signaler, for det kan være vanskelig for enkelte eller i noen situasjoner.

175
hehe

Helt fantastisk at hun sparket til ham, for noe annet hint ville han rett og slett ikke tatt.
Simen er med i denne serien kun for en grunn, for å få frem at Ella ikke har visst hvordan dette med sex bør fungere, og har trodd det var noe hun måtte lide seg gjennom, at det er en del av det å være i et forhold. Simen viste henne at to mennesker som leser hverandres signaler og tar hensyn til hverandre mildt sagt gir et annet resultat.
Så bare slutt å heng deg opp i Simen angående forholdet mellom henne og Mats. De har ikke hatt et sunt forhold. I verste fall ville hun bare blitt i dette forholdet og det kunne blitt verre og verre og Mats sin grenseovertredelse overfor henne kunne bare fortsatt. Du er trolig også klar over at for noen som er i slike forhold kan det bli rett og slett farlig etterhvert om de ikke kommer seg vekk.

176
Andrea

Hun var avvisende både muntlig og fysisk på så mange måter for hun fikk nok og ropte. Så det stemmer ikke at hun bare sa "du trenger ikkje".

177

Handlingen er altfor mye dratt ut og det skjer for lite dramatisk til at man gidder å følge med til slutt. Blir bare frustrert av denne serien.

178

skjønner du nå mats at eneste grunnen til at dere aldri krangler er fordi ella holder kjeft og nikker

179
Anonym

Et nei er et nei! Veldig bra at Ella sa Ifra!

180

Gjenkjenner meg selv mye i Ellas reakskjoner her.. De passer ikke sammen!! Mats er for egoistisk og Ella sier ikke noe av de tingene som betyr noe for henne.. håper det er snart slutt mellom de to.

181
Ellafan

Jeg skjønner ikke helt hvorfor man skal legge skyld på verken Mats eller Ella for at de havner i denne situasjonen. Ella er dårlig på grensesetting, og Mats er dårlig til å lytte. De har åpenbart kjørt seg fast i et mønster der Mats har fått lov å sette premissene, og Ella har vært fornøyd med å henge på. Det er klart det er ganske sjokkerende når Ella plutselig ikke vil det samme som Mats! De har ingen trening i å kommunisere når de ikke vil det samme Jeg er spent på hva som skjer videre, og heier veldig på Ella. Håper at hun ikke bare ender opp med å unnskylde seg, og fortsette videre. Også håper jeg Mats faktisk tør å lytte.

182
yes/no

Ja, nettopp. Jeg tror Ella reagerer så sterkt fordi hun har kjent at grensene hennes har blitt tråkket over lenge. Hun er egentlig ikke tiltrukket av Mads, så derfor føler hun ubehag når han prøver å forføre henne i seng. Når hun lå med Simen kjente hun hvordan sex er når det er virkelig tiltrekning inne i bildet.
Mads på sin side har sannsynligvis kjent på frustrasjon lenge over at kjæresten ikke er seksuelt interessert i ham, selv om han kanskje ikke har innrømt det ovenfor seg selv. Når han prøver å få henne opphisset men blir avvist kraftig føler han seg dum og flau og velger å bare forsvinne ut av leiligheten.
Jeg tror det dårlige samspillet mellom Mads og Ella handler om mer enn manglende samtykke og kommunikasjon. Ella, som mange andre unge kvinner, vet ikke hva (eller hvem) hun tenner på og fortsetter derfor et forhold med en hun ikke er tiltrukket av

183

Kan hende Mats har vanskeligheter for å forstå hinting og kroppsspråk... (prøver ikke å legge noe skyld på noen)
Jeg selv har asberger som gjør så jeg har ^vanskeligheter for det^ og jeg forstår heller ikke at Ella mener "nei" før hun sparker til Mats.

Selvfølgelig kan man prøve å bli flinkere til å tyde kroppsspråk og forstå hva andre egentlig mener, men det er ikke alltid like lett.

Jeg synes også Ella burde ha sagt "Jeg vil ikke" og hun kjenner jo Mats(vil jeg tro) og vet jo om han er flink til å ta hint.

184
Realisten

En av få fornuftige kommentarer. Uhyggelig hvor fort flere dømmer disse fiktive karakterene i harde ord og diskusjonen blir forenklet til å handle om rett eller galt. Burde vi ikke heller prøve å forstå?

185

Så enig!

186
Jeg digger Blank

Men det sitter langt inne å trykke på ❤. Disse klippene er så ubehagelige, ikke mye elsk.

Hurra for at Ella sa fra! Spent på hvs som skjer. Ber hun om unnskyldning? Får vi vite mer om hva som gjør det komplisert?

187

Fikk en skikkelig ekkel følelse inn i meg nå. Musikken på slutten der, de er så sykt flinke til å skape en stemning!

188
Dutchie

The music is great when Simen is around. The music is dark and threatening when Mats is around. I like that. That is how Ella feels at THAT moment. She feels dark, sad and very scared. This hole Blank feels empty because Ella feels empty. Hope she will take some time to think and feel before she goes to Simen. She has to have her own music as well.

189
Gugu

YASS! Äntligen!!! Äntligen säger hon vad hon vill.

190
Skamvie

RUN GIRL RUN. nu finns ju inget att vänta för. perfekt läge att ÄNTLIGEN SLÅ UPP ELLA!

191

På mange måter ser jeg mye av meg selv i Ella. Jeg var nokså selvutslettende og svært lite selvhevdende i min studietid, diltet gjerne etter mine venner uten å gi uttrykk for egne meninger/ønsker/behov.
Jeg husker fortsatt første gangen jeg sa "nei", hvor ubehagelig det opplevdes og hvor skummelt jeg syntes det var. Var veldig redd for å ha gjort noe galt, husker jeg. Det tok litt tid før jeg skjønte at "yes, jeg har mot til å ha egne meninger"....og da var det bare deilig.

Jeg heier på Ella. Og Simen. Og Mats. Som alle prøver å finne sin egen vei ut i voksenlivet.

192
Måka

Jeg ser også sjukt mye av meg selv i Ella, og det er enormt ubehagelig. Små forsøk på å sende signaler om hva man vil, og valget om å heller gi seg enn at det skal være ubehagelig enn at noen skal bli lei seg akkurat der og da i akkurat den situasjonen. Og ikke minst den der enormt ubehagelige følelsen etterpå som hun helt tydelig har. Kanskje det er bra at mats løp sin vei, for så lenge han ikke er der har hun i alle fall ikke noe annet valg enn å stå for det hun sa.

193
Same

Takk for at du deler.

194
Bubbs

Selvsagt greier hun ikke ligge med Mads lenger når hun har opplevd hvordan lyst virkelig føles!

195

Tror hun har lidd seg gjennom sex før den tid.
Fint hint med Amalie Skram i en chat mellom Ella og Susanne tidlig i serien. Susanne sendte et bilde av en dame og skrev "Kanskje noen fra Amalie Skram vi har glemt?". Den nye VGS i Bergen heter også Amalie Skram, men her er et hint til boken "Forrådt" fra 1892. Der blir en 17-åring giftet bort til en mye eldre og mer erfaren mann, og rådet hun får fra sin mor er å spre bena og lide seg gjennom det. Ikke ulikt rådet Ella får fra sin mor med å holde ut.
Munch bildene overalt i serien gir hint om det samme (feks "Madonna/Elskende kvinne"), og at de drar inn studentopprøret i Paris i 1968. Kvinner fikk for det første prevensjon, og frigjorde seg fra religionens og tradisjonenes grep, denne revolusjonen blir også kalt den seksuelle revolusjon.

196

Allt annat än ett ja är ett nej, alltid.

197

Jeg er enig i det, men jeg synes også at Ella burde ha sagt ifra tydeligere når Mats bare fortsatte siden han tydeligvis ikke forstod at hun ikke ville. Et "Jeg vil ikke" føler jeg er bedre enn et spark...

198

Håper vi får en samtykkelov her også snart.
Alt annet enn aktivt samtykke bør regnes som overgrep.

199

Så sandt!!!

200
Gjentagende mønster

Grunnen til at Ella reagerer så sterkt er jo ikke at Mats er litt full og går litt over grensa for en gangs skyld, det er jo at dette er et mønster i forholdet deres at han aldri tar signalene hennes og alltid overkjører henne og ikke er interessert i hennes meninger. Og så tror jeg også at det blir vanskelig for henne å ha sex med Mats etter å vært med Simen.

201
Elektrojenta

Et nei er et nei. Om man er kjærester eller ikke

202
Flowerpower

Dette gjorde vondt langt inni hjerterota. Forskjellen mellom menn og kvinners seksualitet blir frembragt på en forbilledlig måte. Ella sier klart ifra, men Mats har klart å få henne til sengs slik tidligere. Han tror nok at hun innerst inne vil, at han må sjarmere henne først og så er det "snøret i bånn". Han vet ikke bedre. Stakkars mann. Det blir spennende å se hvordan manndommen hans tar dette.

203
Celina

Denne serien er vanskelig å følge for meg med Asperger. Jeg skjønte at hun sa fra når hun sparket, men i kommentarfeltet virker det som alle forstod hva som skjedde FØR sparket også. Derfor liker jeg kommentarfeltet, man får innblikk i hva som skjer dersom man av en eller annen grunn ikke fikk det med seg. Så ser jeg igjen og lærer.

204
Erik

Jeg fikk det med meg. "Asperger-metoden", der man ganske enkelt bruker ordet "nei", er likevel å foretrekke. Jeg anbefaler metoden på det sterkeste, for alle, uavhengig av om og hvor på spekteret de befinner seg.

De som mener at det er alles plikt å alltid få med seg alle signaler, er drittsekker. Dessverre sitter de med definisjonsmakten, så de som finner uklar kommunikasjon vanskelig må være forsiktige. Vi nærmer oss et samfunn der det å ha problemer med kroppsspråk blir kriminalisert, for å beskytte enkelte fra å bli "tvunget" til å uttrykke seg klart.

205
Gutt 17

Så enig!

206
Asperger-kjæreste

Takk for at du delte dette!

Kjæresten min har Asperger, det visste vi ikke da vi ble sammen, først etter mange år ble det kjent. Det gjorde at mange slike store og små kommunikasjons-situasjoner ble lettere å forstå. Men det er allikevel lett å misforstå hverandre, og vi kan begge bli frustrerte over å misforstå hverandre, bli forvirret av hvordan den andre kommuniserer fordi det er så forskjellig fra den andre.

207
Glad

Så utrolig fint å høre!

208
Timian

Takk for at du delte dette. Det gir et interessant blikk på samspillet mellom mennesker. Mats så det nok ikke han heller. Delvis fordi han var full, og delvis fordi han ikke leser små signaler så godt.

209
Herregud

KAN ALLE SLUTTE Å SI AT HUN SA 'NEI'?! Hun sa 'du trenger ikke' det sier jeg til kjæresten min når jeg ikke har barbert meg nedentil og prøver å være høflig, ikke når jeg mener 'nei'. Nei betyr nei, 'du trenger ikke' betyr ikke nei, og alle må slutt å klikk på Mats!! Han er seriøst VERDENS meste normale A4 kjæreste, ikke noe voldtekstmann. Han er dritings og leser ikke signalene hennes godt, og han tok vel ikke hva hun mente. jesus ! LA GUTTEN VÆR

210
Gutt 17

Jeg forstod heller ikke at hun mente "nei" før hun sparket til han, men jeg har asberger som gjør så jeg ikke tar hint og leser kroppsspråk så enkelt som andre, så kanskje derfor... Men Ella sa aldri tydelig "nei" og selvfølgelig om man ikke vet at en annen ikke vil ha sex så tror man jo kanskje at de vil... Hadde Ella sagt tydelig ifra så er jeg sikker på at Mats hadde stoppet. Jeg synes det er dumt vi ikke har fått sett en sånn situasjon /:

Til "???": Forstår ikke hvor du får fra at Mats ikke lytter til, ser eller respekterer Ella... Nei, han tar ikke hintene hennes, men bare fordi man ikke forstår at en annen mener noe så betyr ikke det at man ikke lytter. Når hun er tydelig så stopper han og går(for å la henne være i fred og respektere henne vil jeg tro). Du mener kanskje at det er umodent å bare stikke, men jeg tror Mats er sjokkert over å ha blitt sparket og vil la Ella være litt i fred fordi hun kanskje trenger det, men og for å respektere ønskene hennes.

211
Hallo Herregud!

Hva tror du hadde skjedd om hun ikke hadde sparket til Mats? Ville han ha tatt hintet og stoppet ellers? Tror du det?.... Vi vet alle hva situasjonen hadde vært om han bare hadde fortsatt uten å høre på henne.

212

Dette innlegget bekrefter at alle trenger en Simen i livene sine.

213
;;;;;;;

hun sa ikke nei, men hvis jeg var mats hadde jeg trukket meg unna - hun var kanskje ikke imot det, men det var uansett hvordan man snur og vender på det åpenbart at hu ikke var kjempekeen.

214
Jada - la Mats være!

Og han hadde jo vært veldig flink og levert oppgaven sin, og da fortjener han litt sex!! Ærlig talt?

215

Nei, han er ikke noen voldtektsmann.. Men det er litt trist hvis han er verdens mest normale kjæreste! Han lytter ikke til Ella, han ser henne ikke, han respekterer henne ikke. Dessuten så fremstår han som veldig umoden når han bare stikker uten et ord. Jeg forstår at han er ung, full og med en ekstremt såret stolthet. Men en LITT mer moden kjæreste hadde kanskje blitt litt bekymret for Ella og forsøkt å få greie på hva som skjedde.

Uansett, problemet her er at Ella og Mats er en ekstremt dårlig match! De er utrolig ulike! Det er ikke bra når en så dominerende type som Mats er sammen med en så lite grensesettende jente.

216

Går veldig treigt den serien her.

217
Skamblankt

Ni ganger teller jeg Ellas 'nei' med kroppen og med andre ord før hun blåser ut og sparker han vekk. Begeret var fullt, med rette!

218
Gutt 17

Null ganger teller jeg "nei" før sparket, folk er tydeligvis forskjellige...

Og ja, jeg så at hun trakk seg unna etter kyssinga, men det kunne vært for å se Mats inn i øynene.
Ella gikk frivillig inn på rommet og la seg ned i sengen.(jeg mener ikke at det teller som et "ja", men noen ville kanskje trodd det)

219
@gutt17

Du skriver lenger oppe at du har Asberger. Det betyr vel at det er vanskelig for deg å tolke kroppspråk og subtile hint, ikke sant? Da kan det være lurt å spørre først, så er du helt sikker.